Slovenija
22 ogledov

Možna je tudi stavka

razred, šola Sutterstock
S peticijo pozivajo vlado, naj takoj preneha z uničujočo prakso zmanjševanja sredstev za javno izobraževanje.

Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) bo zaradi ponovnega varčevanja v izobraževanju začel zbirati podpise v podporo ohranitvi kakovostnega javnega izobraževanja in odličnosti raziskovalnega dela. Odločitev o peticiji je danes sprejel izvršilni odbor Sviza.

Podpise bodo zbirali med svojimi članicami in člani, drugimi zaposlenimi v javnem izobraževanju, raziskovanju in kulturi ter v ostali javnosti. "Pričakovanje političnih odločevalcev, da vsakoletno zniževanje sredstev za javno izobraževanje in raziskovanje ter kulturo ne bo imelo večplastnih negativnih posledic, je ali skrajno naivno ali cinično, zagotovo pa povsem zgrešeno," so zapisali.

Ob tem so v Svizu prepričani, da brez dobrih javnih vrtcev, javnih osnovnih in srednjih šol ter javnih univerz in raziskovalnih inštitutov ne bo tudi gospodarskega napredka.

Ministrstvo naj ne spremeni normativov

Sviz po napovedih o ponovnem večdesetmilijonskem zmanjševanju sredstev v izobraževalnem in raziskovalnem proračunu poziva ministrstvo za izobraževanje in celotno vlado, da pri rebalansu proračuna za letošnje leto ne ogrozita veljavnih normativov v javnih vrtcih in šolah.

Prav tako resorno ministrstvo pozivajo, naj umakne sklepe, ki varčujejo pri najšibkejših in ogrožajo kakovost izobraževalnih procesov, in naj ne znižuje glavarine v javnih srednjih šolah. Od ministrstva tudi pričakujejo, da preneha s krčenjem sredstev za javne univerze in raziskovalne inštitute, ki so na robu preživetja, ter jim zagotovi ustrezne pogoje za normalno delo.

Ne izključujejo stavke

Ministrstvo za izobraževanje je s 1. januarjem brez dogovora s sindikati začelo izvajati ukrepe, s katerimi namerava letos privarčevati 10 milijonov evrov. Ukrepi med drugim učiteljem ukinjajo plačilo za izvajanje učne pomoči učencem, zmanjšujejo sredstva za srednje in glasbene šole, interesne dejavnosti in šolo v naravi. A je ministrica Stanka Setnikar Cankar tudi napovedala, da to ne bo dovolj; ministrstvo za finance namreč zaradi nižjega izplena pri pogajanjih s sindikati od njih zahteva, da poiščejo dodatne prihranke v višini nekaj deset milijonov.

Med šolniki je ta ukrep povzročil ogorčenje, visokošolski sindikati zaradi tega ne izključujejo stavke.

Komentarjev 13
  • raj 08:13 21.januar 2015.

    Moja žena je zaposlena v šolstvu in če seštejem število ur, ki jih porabi za šolo ter primerjam s plačo, je slabše plačana kot čistilka z minimalno plačo... Da ne omenjam še delovnaga stresa in pritiska staršev... In ja, sem ...prikaži več ji že večkrat svetoval, da zamenja poklic.

  • nina 22:04 20.januar 2015.

    V naši lepi Sloveniji je že vse gnilo,da močno zaudaja.25 let uničujejo in kradejo kot srake in obtožujejo in lažejo,dasami sebi verjamejo lopovi,da jih svet ne pozna.Prvi v korupciji, prvi ,ki spuščajo zpornike in to v parlament prvi,ki so uničili,kar ...prikaži več je bilo možno,zdej bodo šparali pa pri otrocih.Od teh otrok bodo oni odvisni,če jim bo sploh dano.

  • Erik Krivec 19:41 20.januar 2015.

    Toliko, kot imajo neplačanih obšolskih dejavnosti!