Slovenija
6 ogledov

Možna še ena kriza

Z nekdanjim glavnim ekonomistom Svetovne banke in profesorjem na elitni francosk Žurnal24 main
François Bourguignon. Priznani ekonomist minimalne plače v tem trenutku ne bi dvignil.

Kaže, da smo preživeli krizo. Ste optimistični?
V razvitih državah bo še več let zelo nizka rast, in sicer med enim in 1,5 odstotka, kar ne bo dovolj za znižanje brezposelnosti. Če rasteš toliko, ne potrebuješ novih delavcev, toliko več lahko naredijo isti delavci, saj je tolikšna povprečna rast produktivnosti dela. Še kar nekaj časa, več let, se brezposelnost ne bo spremenila. Socialni problemi bodo zato zelo pereči.

So se preroki svobodnega trga motili?
Ne v celoti, pri finančnih trgih pa. Ti so preveč odvisni od pričakovanj, če gredo vsa pričakovanja v isto smer, gre tja tudi trg in nastane balon. In balon je počil. Nismo še preprečili, da se kriza ponovi. Morda je zaključena, morda je le zatišje pred še enim viharjem. Če bo, bodo učinki morda še bistveno hujši.

Pri nas smo pred dilemo o tem, ali dvigniti minimalno plačo na 600 evrov neto in tvegati, da določena podjetja propadejo ali pa pustiti, da je nižja od stroškov za preživetje. Kaj predlagate?
Treba je gledati na dohodek gospodinjstva. Ni vsak, ki dobiva minimalno plačo, reven. V družini morda eden dobi minimalno plačo, drugi pa precej višjo. Ali pa nekdo dobi trikratnik minimalne plače in je edini, ki v številni družini zasluži. Ta družina je gotovo revna. Ljudem, ki na trgu res ne dobijo dovolj, je treba pomagati s socialnimi transferi. Tudi v Nemčiji in Franciji je minimalna plača malo pod pragom revščine.

Vi bi torej pustili minimalno plačo in revnim pomagali s socialnimi transferi, da ne bi zapirali delovnih mest?
Točno.

Naslednjo soboto bomo imeli sindikalne proteste proti zvišanju starosti ob upokojitvi. Kje vi vidite rešitev pokojninskih sistemov?
Ker se prebivalstvo stara, bo vse manj ljudi plačevalo za vse več upokojencev. Rešitvi sta dve: ali upokojencem plačevati vse manj ali vedno več jemati zaposlenim. Drugega izhoda ni. Če boš delavcem vzel 70 odstotkov plače, ne bodo več hoteli delati. Pa tudi upokojenci ne morejo stradati.

Kaj torej predlagate?
Ker se življenjska doba povečuje, se mi zdi višja starost ob upokojitvi smiselna. Starost 60 let je bila primerna takrat, ko je bila pričakovana življenjska doba 70 let. Zdaj je več kot 75, zato se mi zdi logično, da bi tudi delali dlje. Drugega izhoda ne vidim. Poleg tega ljudje zdaj začenjajo delati bistveno pozneje kot včasih. Veliko je bilo tudi razprav, da je pretočni sistem slab in da je boljši sistem, kjer vlagaš v sklade. V ZDA imam prijatelje, ki pravijo, da bodo zaradi krize morali delati do 85. leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.