Slovenija
30 ogledov

Možna tudi prisilka

Mariborska nadškofija s svojim premoženjem ni najbolje upravljala. (Foto: Medias Žurnal24 main
Nadškofija. Cvikl se je umaknil. Gospodarstvo Rast za dokapitalizacijo oziroma prisilno poravnavo. V zraku tudi prodaja družbe.

"Jaz vodim samo še najožji škofijski del gospodarstva. Nič nimam z Gospodarstvom Rast. Tako je zdaj po novem. Odgovoren sem za pastoralo," za Žurnal razkriva Lojze Cvikl, ki je na mestu ravnatelja Gospodarske uprave Nadškofije Maribor nasledil Mirka Krašovca.

Predsednik uprave Zazijal
Mariborska nadškofija se tako očitno odmika od svojih ponesrečenih investicij v gospodarstvo. Cvikl prevzema le še zadeve, povezane neposredno s škofijo, predsednik uprave Gospodarstva Rast, podjetja v večinski lasti Nadškofije Maribor, pa je postal Dušan Zazijal, in sicer 16. novembra. "Živimo v upanju, da bomo skupaj našli rešitve, ki bi bile sprejemljive tako za nas kot za banke. Iščemo tako možnosti za dokapitalizacijo kot neko obliko dogovorne prisilne poravnave ali tudi prodajo družbe," razloži prvi mož Gospodarstva Rast. Je pa po njegovih besedah v ospredju reševanje finančnega stanja v T-2 in Zvonu. "Posledično to zadene tudi nas na družbi Gospodarstvo Rast," dodaja Zazijal.

"Nismo dvignili rok"
Vse glasnejše so govorice, da naj bi nadškofija dvignila roke od težkega finančnega položaja podjetja Gospodarstvo Rast, ki ga je zapustil Krašovec. "Od podjetij v nadškofijski lasti nismo dvignili rok. Samo tako je, da imajo oni pač svoje nadzorne svete in direktorje," pojasnjuje Cvikl. Dodaja, da se z rešitvijo in težkim finančnim stanjem neposredno ukvarjajo svetovalci iz Italije, in sicer skupina TMF, ki jo koordinira Gianluca Piredda, ter ekipa banke Rothschild pod vodstvom Alessandra Daffina. Čeprav je bil Cvikl glede gospodarskih razmer v podjetjih, ki so v večinski lasti nadškofije, redkobeseden, pa se očitno zaveda resnosti finančne zagate: "Ne vem, kaj se bo zgodilo. Danes je lahko tako, jutri že drugače. Jaz, hvala bogu, nimam nič s tem. Jaz sem samo za pastoralni del."

Dosojena odškodnina za Betnavo
"Mariborski nadškofiji je bila dosojena odškodnina v višini 93.281,46 evra, zahtevek za povračilo škode pa je bil zavrnjen. Ta sodba še ni pravnomočna; Višje sodišče v Ljubljani še odloča o ugovorih," so sporočili z Okrožnega sodišča v Ljubljani.

Betnava, nad%C5%A1kofija Maribor | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Mariborska nadškofija je pred dobrimi desetimi leti vložila tožbo v višini 1,3 milijona evrov zoper nekdanjega ministra za kulturo Jožefa Školča in zoper Republiko Slovenijo zaradi gradu Betnava. "Na naroku je tožeča stranka tožbo zoper Jožefa Školča umaknila," so še sporočili s sodišča. Od države so zahtevali odškodnino, ker gradu Betnava od začetka denacionalizacije do vrnitve niso mogli uporabljati in z njim upravljati, Školču pa so očitali zavlačevanje izdaje odločbe o denacionalizaciji, zaradi česar naj bi bili oškodovani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.