Slovenija
31 ogledov

Možne tudi davčne blagajne

V pritličju stavbe na Ribjem trgu je kavarna Abecedarium Café. Žurnal24 main
Vlada je danes potrdila program ukrepov za spopad s sivo ekonomijo, ki predvideva različne ukrepe za preprečevanje davčnih utaj in izogibanja plačevanja davkov.

Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan je ob tem napovedal, da bo vlada do konca novembra odločila, ali se s prihodnjim letom uvedejo tudi davčne blagajne.

Uvedene virtualne davčne blagajne

Židan, ki v vladi krovno bdi nad ukrepanjem v boju proti sivi ekonomiji, je na novinarski konferenci po seji vlade spomnil, da so v Sloveniji od 1. julija v veljavi neke vrste virtualne davčne blagajne.

Zavezanci za davek namreč od julija ne smejo imeti ali uporabljati računalniškega programa ali elektronske naprave, ki omogoča brisanje, prilagajanje, popravljanje, razveljavljanje, nadomeščanje, dodajanje, skrivanje ali kakršno koli drugačno spreminjanje podatkov o izdanih računih, shranjenih v napravi ali na drugem mediju, brez hrambe izvornih podatkov in vseh poznejših sprememb. Za kršitev teh določil so zapovedane tudi zelo visoke kazni.

Odločitev o davčni blagajnah novembra

Prvi rezultati o davčnem izplenu po 1. juliju so po Židanovih besedah na voljo. Julija je bilo tako za 17 milijonov evrov več davčnih prihodkov, a za zdaj še ni jasno, kolikšen del te vsote odpade na višji davek na dodano vrednost in kolikšen na izboljšano pobiranje davkov.

Bolj podrobne izračune naj bi imela vlada novembra. Če z njimi ne bo zadovoljna, naj bi nato do konca novembra odločila, ali se s 1. januarjem 2014 uvedejo prave davčne blagajne, je napovedal Židan.

Hrvaški zgled

Minister je povedal še, da se s hrvaškimi kolegi pogovarjajo o njihovih izkušnjah z uvedbo davčnih blagajn s tem letom. Spomnil je na uradne ugotovitve hrvaških davčnih organov, da so zavezanci zaradi uvedbe teh blagajn v polletju prijavili za 1,7 milijarde evrov več prihodkov, neto davčni izkupiček za hrvaški proračun pa je dosegel 130 milijonov evrov.

Židan je pojasnil, da znaša obseg sive ekonomije v Sloveniji po nekaterih ocenah nekaj manj kot 30 odstotkov bruto domačega proizvoda ali okoli 10 milijard evrov, po uradnih ocenah pa okoli štiri milijarde evrov.

Lahko bi zbrali 200 milijonov več

Izračuni po njegovih besedah kažejo, da vsaka milijarde evrov sive ekonomije pomeni 100 milijonov neto izgube za proračun. Polovično zmanjšanje obsega sive ekonomije v Sloveniji naj bi tako pomenilo vsaj okoli 200 milijonov evrov dodatnih davčnih prihodkov.

Tudi ukrepi za črne gradnje

Ukrepi v danes potrjenem programu so horizontalni in vertikalni. Največ jih pokriva področje delovanja ministrstva za finance in delo, družino in socialne zadeve.

Program med drugim predvideva zajezitev dela na črno, krepitev inšpekcije, spremembe v zdravstvu in odškodnine za črne gradnje. Ukrepi se dotikajo tudi področja gotovinskega poslovanja, trošarinskih obveznosti, administrativnih ovir in spremembe miselnosti državljanov.

V ta namen se bo prihodnji teden tudi v Sloveniji začela vseevropska kampanja osveščanja državljanov o negativnih učinkih sive ekonomije.

Danes sprejeto gradivo se bo mesečno dopolnjevalo. Dodatni zakoni bodo na vladi sprejeti septembra in najpozneje oktobra, med drugim zakoni o omejevanju in preprečevanju dela na črno, o delovni inšpekciji in novela zakona o davčnem postopku, ki med drugim predvideva odmero visoke davčne obremenitve neprijavljenih dohodkov.

Komentarjev 5
  • privat 08:54 12.oktober 2013.

    lobiji vodijo našo državo...kako pa misliš da naši lopovi delajo???

  • privat 10:03 13.september 2013.

    glavno da imajo oni nadzor tudi če je gostinstvo na psu...kako bo lepa ljubljana brez gostiln!! kako bo lepo toliko več ljudi videti na zavodu ali pred parlamentom!!

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 15:48 12.september 2013.

    Absolutno!