Slovenija
7 ogledov

Možni kandidati za ustavne sodnike

4. novembra leta 1918 bila objavljena in je začela veljati uredba o ureditvi in Žurnal24 main
Začela so se posvetovanja s poslanskimi skupinami o kandidatih za štiri prosta mesta ustavnih sodnikov, vendar predsednik republike liste kandidatov še ni dokončno oblikoval.

Svetovalka predsednika republike Magdalena Tovornik je s poslanskimi skupinami začela posvetovanja o kandidatih za štiri prosta mesta ustavnih sodnikov. Tovornikova pravi, da predsednik republike Janez Drnovšek liste kandidatov še ni dokončno oblikoval. Poslanskim skupinam pa je Tovornikova kot možne kandidate predstavila vrhovnega sodnika Mileta Dolenca, višjo sodnico Dunjo Jadek Pensa, generalno sekretarko ustavnega sodišča Jadranko Sovdat in vodjo zakonodajno-pravne službe DZ Miroslava Mozetiča.

V koalicijskih SDS, SLS in DeSUS pričakujejo, da se bodo o kandidatih posvetovali še s predsednikom republike. O podpori so se izrekli le v poslanski skupini nepovezanih poslancev, ki predlog podpirajo, v drugih poslanskih skupinah pa se bodo o predlogu še posvetovali.

Na javni poziv predsednika republike za zbiranje predlogov možnih kandidatov za štiri mesta ustavnih sodnikov, ki se bodo sprostila oktobra, se je poleg omenjenih prijavilo še osem kandidatov: nekdanji namestnik varuha človekovih pravic Aleš Butala, nekdanji predsednik vrhovnega sodišča Mitja Deisinger, Darinka Dekleva Marguč, odvetnik Bojan Kukec, Janez Lukač, nekdanji direktor vladnega urada za narodnosti Janez Obreza, svetnica vrhovnega sodišča Kristina Ožbolt ter profesor na fakulteti za podiplomske državne in evropske študije Boštjan Zalar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.