Slovenija
49 ogledov

Možno ogrevanje vsega mesta

Dimniki Shutterstock
Geotermalna energija. Najnovejši podatki vrtine v Murski Soboti zelo spodbudni.

“Nekaj dni stari podatki o naši vrtini so zelo dobri. Voda ima med 55 in 60 stopinjami Celzija, na površje sama bruha 28 litrov na sekundo, ob črpanju pa tudi 77 litrov na sekundo,” murskosoboški župan Anton Štihec pojasnjuje najnovejše podatke o novi geotermalni vrtini v mestu.

Evropski denar

Vrtanje novih vrtin ter obnova obstoječe vrtine in cevovoda sta del energetske faze projekta Turistični center Fazanerija, za katerega je mestna občina dobila skoraj 2,2 milijona evrov evropskega denarja. “Čeprav voda nima najvišje temperature, je odličen podatek, da je voda malo slana, kar pomeni, da se ne bo nabiral kamen. Ima pa tudi velike energijske vrednosti. Po vseh teh parametrih gre za eno od najboljših vrtin v Sloveniji,” dodaja Štihec.

V Murski Soboti želijo postati energetsko neodvisni, da bi vse svoje potrebe po toplotni energiji zadovoljevali s toplo vodo iz geotermalnih vrtin. Že zdaj se z vrtino SOB-1 v Vrtni ulici, iz katere že 28 let koristijo geotermalni potencial, ogrevajo 16 tisoč kvadratnih metrov stanovanj v bližnjih blokih, gledališka dvorana in poleti še bazeni mestnega kopališča. Z novo vrtino SOB-3 na černelavskem polju pa imajo še večje načrte. S toploto bi radi preskrbovali del mesta, še kakšno bližnje naselje in načrtovani projekt Turistični center Fazanerija, če in ko bo zgrajen.

Zmanjševanje stroškov

“V doglednem času želimo zmanjšati stroške ogrevanja za čim več občank in občanov. Gre sicer za precejšnje investicijske vložke, vendar so nato majhni stroški vzdrževanja,” še pravi Štihec. Sicer ima voda na tem območju v globini od 30 do 40 metrov že 30 stopinj Celzija in bi lahko vsaka hiša imela vrtino ter se tako ogrevala ali dogrevala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.