Slovenija
29 ogledov

Možno tudi skrajšanje delovnika na 38 ur

Boris Koprivnikar Anže Petkovšek
Razmišljamo tudi o možnosti, da skrajšamo delovni čas na 38 ur ali ukinemo dodatek za delovno dobo, po prvih neuspešnih pogajanjih s sindikati javnega sektorja pravi minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Odpuščanju pa ni naklonjen, saj s tem iz ustvarjalca delovne dobe ustvariš prejemnika pomoči. 
Koprivnikar je sicer razočaran nad sindikati, ki so v celoti zavrnili vladni predlog za podaljšanje varčevalnih ukrepov in ukinitev oziroma zmanjšanje petih dodatkov.

Na pat položaj ne bo pristal

"Na naši strani se desetine ljudi trudi, da bi pripravilo korekten predlog, sindikalna stran pa jih sploh ne posluša in že pred tem grozi z vojno napovedjo,“ je bil kritičen. 

"Nimamo se več čemu odreči, če sprejememo te ukrepe, bodo gasilci ob vsaj 20 odstotkov plače. Zelo sem razočaran, da vse vlade začnejo pri nas, uniformiranih poklicih, ne rabimo nobenih medalj, samo dovolj za dostojno življenje" se je na to izjavo odzval Aleksander Ogrizek, predsednik sindikata poklicnih gasilcev. 

Če sindikati ne sprejmejo podaljšanja varčevalnih ukrepov, bo v prihodnjem letu 350 milijonov evrov več proračunskih odhodkov. "Teh sredstev preprosto nimamo in ne vem, kje bi jih lahko vzeli, sindikati predlagajo zadolževanje, ampak jaz in vsak državljan posebej po letos plačal 600 evrov le za obresti na kredite te države, ki smo jih vzeli v preteklosti. Če se še zadolžimo, bodo čez nekaj let te obresti tisoč evrov na leto. Veste koliko cest bi lahko zgradili in koliko dodatkov izplačali za 1,2 milijarde, kolikor bomo za obresti plačali letos. Da bomo ustavili življenje preko zmožnosti je ena od ključnih zavez te vlade. Dosti izbire nimamo več, volivci so pokazali, da hočejo spremembe in ne bomo pristali na pat položaj,“ je odločen Koprivnikar. 

Vsako leto več sindikatov, zdaj jih je že 36

"Pogajamo se že s 36 sindikati, leta 2004 jih je bilo 14 ali 16. Tudi to je po moji oceni del pogajalske taktike, saj se niti ne ve, kdo bi sporazum podpisal. Glede vprašanja potrebnega kvoruma, ki ga moramo urediti na podlagi odločbe ustavnega sodišča, smo dali dva predloga, ki sta za nas enako dobra, pa se sindikalni centrali ne moreta uskladiti, katerega bi sprejeli,“ pravi Koprivnikar. 

"Naj ukinejo pol občin ali število poslancev zmanjšajo za pol," pa predlaga Ogrizek. 

Komentarjev 21
  • primorka 17:18 31.oktober 2014.

    Tudi taki so,ki so vodja samemu sebi. Osebno preverjeno.

  • mph 09:55 31.oktober 2014.

    Eh, včasih ni bilo nobenega realnega razloga za stavko, bili smo siti, oblečeni, vsi s streho nad glavo, v primeru zdravstvenih težave je čisto vsak prišel do istega specialista kot vodilni partije, .... Vse se je začelo rušiti ŠELE po ...prikaži več smrti Tita, ko nam je Reagan takrat vpeljal "tržno gospodarstvo" po meri njihovih zločinskih multinacionalk. Potem pa je šlo samo dol. Zdaj počnejo nekaj takega z Evropo.

  • Tupamaros 09:21 31.oktober 2014.

    Vsako leto več sindikatov, zdaj jih je že 36!!!Do leta 91 je bil samo eden sindikat. In še ta pod kontrolo partije. Niti pomisliti si niso upali na stavko ali rušenje izvršnega sveta (tedanje vlade) Dovoljeno je bilo organizirati ...prikaži več svinjske polovice, ozimnico in juhu sindikalne izlete. Danes lahko rušijo državno ekonomijo in državne finance brez vsake odgovornosti.