Slovenija
27 ogledov

Možnosti za tehnično vlado ni

podpis koalicijske pogodbe 25-01-2011 Anže Petkovšek
Scenariji, kaj sledi poročilu protikorupcijske komisije, ki pri Janezu Janši in Zoranu Jankoviću odkriva hude nepravilnosti.

Status quo

Premier Janez Janša, ki je prejel zaupnico stranke, je že povedal, da ne namerava odstopiti kot predsednik vlade. Pričakuje se, da bo koalicijska Virantova DL v prihodnjih dneh sprejela odločitev, kako naprej. Virant še ni jasno napovedal, ali bi ostali v koaliciji, če Janša ne odstopi.

Konstruktivna nezaupnica

Nov mandatar - Na predlog najmanj desetih poslancev z večino glasov vseh poslancev (najmanj 46) lahko državni zbor izvoli novega predsednika vlade. Virant je na vprašanja o morebitni vložitvi nezaupnice in domnevnem iskanju novega mandatarja dejal, da špekulacij ne želi komentirati. Tehnično vlado pa je že odklonila SDS, torej možnosti zanjo ni.

Predčasne volitve

Po enem letu - Čeprav je od zadnjih predčasnih volitev minilo komaj dobro leto, tak scenarij ni izključen. Janša je že opozoril na morebitne politične posledice glasovanja o nezaupnici, za katere bo odgovoren tisti, ki bi jo predlagal. Po njegovem mnenju bi bila politična kriza slab znak tako v Sloveniji kot na tujem, povzročitelji pa bi nosili veliko odgovornost.

Komentarjev 29
  • Milan Samide 08:58 20.januar 2013.

    POLITIKI niste IZVOLJENI v skladu z našo ustavo, DOKAŽITE, da to ni res!zato imajo protestniki prav, ko zahtevajo odstop vseh politikov. Če pa analiziramo 3.člen URS, lahko vidimo , da so bile dosedanje volitve NELEGITIMNE, ker so izvajane ...prikaži več izvajane v nasprotju z našo USTAVO. Poglejmo kako je zapisan ta člen ustave.3. členSlovenija je država vseh svojih državljank in državljanov, ki temelji na trajni in neodtujljivi pravici slovenskega naroda do samoodločbe. V Sloveniji ima oblast ljudstvo. Državljanke in državljani jo izvršujejo neposredno in z volitvami, po načelu delitve oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno.Razlaga besede po SSKJNEPOSREDNO , . Neposredno pomeni, da ni nobenega posrednika med voljenimi in volivci;, to pomeni, da ni vmes, (političnih strank). V vseh teh letih demokracije pa smo volili POSREDNO, kar je v nasprotju z našo ustavo..Torej so volitve NEVELJAVNE in jih je potrebno PONOVITI in izpeljati skladno z U

  • gec 12:10 11.januar 2013.

    pozdravljen privat,,če ta drhal ne misli odstopiti,jih moramo volilci,tako kot smo jih izvolili tudi odstaviti.pa da ne bo kdo mislil,da sem slučajno majerja volil.tudi v 90-ih letih ne.upam,da se danes ob 16.30 začne novo poglavje v Sloveniji.

  • ennanova 11:01 11.januar 2013.

    Mizerijahttp://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/725-mizerija