Slovenija
303 ogledov

Mramor bi razbremenil inženirje, zvišal pa obdavčitev podjetij. Davka na nepremičnine do 2020 ne bo.

Dušan Mramor Anže Petkovšek
Na finančnem ministrstvu ugotavljajo, da skupna davčna obremenitev v Sloveniji ni visoka in je celo pod povprečjem Evropske unije (EU). Ne le to, obdavčitev se celo zmanjšuje, medtem ko se povprečje v EU pa se zvišuje. "Iz tega sledi, da ni potrebno zniževanje davkov, ampak moramo iskati rešitve drugje – v davčnem prestrukturiranju. Če so nekje davki visoki, drugje nizki, je treba stremeti k pravičnejši porazdelitvi," poudarja finančni minister Mramor.

Slovenija nima težav pri obdavčitvi povprečne plače, ko pa gre za obdavčevanje oseb z višjimi prihodki, imajo neposredni evropski konkurenti Slovenije nižje obremenitve. Še slabše je stanje pri zelo visokih plačah (inženirji, razvijalci, različni strokovnjaki, ki veliko pripomorejo k razvoju podjetja, …)

Zato v gospodarstvu pravijo, da smo nekonkurenčni, da strokovnjaki odhajajo, tujcev pa s takšnimi davčnimi bremeni ne morejo privabiti.  Mramor bi zato primež v katerem se je znašel ta sloj prebivalstva, razrahljal: "Mi si želimo višje dodane vrednosti na zaposlenega, saj nam to omogoča dvig povprečnih plač. To pa pomeni višje prispevke, več dohodnine in posledično več socialnih transferov."

Najbolj produktivnemu sloju prebivalstva vrnili do 90 milijonov evrov

Dušan Mramor | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Ciljajo na razbremenitev med 60 in 90 milijoni evrov. To pomeni, da bo moralo finančno ministrstvo ta izpad nadomestiti drugje. Kako? V naslednjem mesecu se bodo o tem pogovarjali z združenjem Manager, pa obrtno in gospodarsko zbornico ter ne nazadnje sindikati.

Je pa najverjetnejša možnost zviševanje davka od dobička, kjer ima od vseh države EU Slovenija nižjo davčno obremenitev le ena država. "Dvig stopnje je tu možen brez večjih težav," poudarja Mramor.

Nekatera podjetja navijajo z eno vrsto ukrepov, druga za drugo. Nekatera denimo ne pristajajo na rezanje davčnih olajšave pri raziskavah in razvoj, ker bi se jim konkurenčnost takoj zniža, drugih to ne prizadene. "Hudič je v podrobnostih in to želimo dobiti od podjetij," pravi finančni minister.

Na ministrstvu sicer upajo, da bodo s posegi v razporejanje davčnih bremen zaključili do konca leta in bodo nova pravila začela veljati v začetku leta 2017.

Pri vsem tem ne smemo pozabiti na stabilne davčne prihodke v procesu zmanjševanja primanjkljajaž, opozarja Mramor. Do leta 2020 mora Slovenija namreč deficit spraviti na nič – vsako leto do 2020 ga mora torej znižati za okoli 220 milijonov evrov. "Ni mogoče zniževati davčnega primeža in hkrati doseži znižanje davlnega primanjkljaja," pravi Mramor.

Davka na nepremičnine ne bo do leta 2020

stanovanja | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Predvidevamo, da bomo zakonske podlage za davek na nepremičnine letos sprejeli letos, pravi državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar.

"Potrebujemo prehodno obdobje za ureditev evidenc, za to je predvideno obdobje od med letoma 2018 in 2020. Do takrat pa se bomo posvetili ureditvi odlokov o odmeri NUSZ z občinami," še dodaja Vraničarjeva.

Za večino nepremičnin podatki v evidenci geodetske uprave držijo, a nekateri modeli vrednotenja potrebujejo prenovo, odločitev utemeljujejo na MF in pojasnjujejo, da je treba zaradi odločbe ustavnega sodišča treba postaviti nov sistem izračunavanja, prenoviti modele in lastnikom omogočiti, da sodelujejo v procesu določanja vrednotenja nepremičnin.

Nepremičnine | Avtor: Saša Despot Saša Despot

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 20
  • Jagijagi1 09:21 28.februar 2016.

    Kolikšna je bila rast v državni upravi in koliko so bili uspešni?

  • Avatar Leon
    Leon 08:15 27.februar 2016.

    Stanovanjski lobi je samo del omrežja ,ki vodijo državo in marionetno oblsat. Oblast nabija davke in trošarine na goriva,cigarete ,alkohol ...............pa mi povejte kaj imajo od tega upokojenci ,brez avtomobila,nekadilci in abstinenti ? Oblast z lažnimi akcijami razdvaja ljudstvo na ...prikaži večna enak način kot to počno 2000 let RKC in izdajalci slovenskega naroda.

  • primoz.g 00:47 27.februar 2016.

    ena beseda je dovolj in ta je ROFLMAO