Slovenija
77 ogledov

Mramor z dodatki zaslužil 45.000 evrov bruto

Dušan Mramor Anže Petkovšek
Minister za finance Dušan Mramor naj bi kot dekan Ekonomske fakultete (EF) od leta 2008 do oktobra 2013 z dodatki za stalno pripravljenost prejel 45.000 evrov bruto

Tedanja pravnica Ekonomske fakultete Andreja Kert je medtem za TV Slovenija zatrdila, da pravnega mnenja, ki bi to dovoljevalo, ni bilo.

Minister je v sredo dejal, da je za mnenje o izplačilu dodatkov zaprosil pravno in kadrovsko službo fakultete, ter tako odgovornost za izplačila prenesel na pravno službo. Po besedah tedanje pravnice EF pa je navodila za takšen inštrument dal dekan Mramor ali pa tedanji tajnik fakultete Marjan Smonig, ki naj bi po poročanju TV Slovenija prav tako prejemal dodatek za stalno pripravljenost. Prejel naj bi 41.500 evrov bruto.

Na fakultetah kriminalisti

Na policiji so potrdili, da v zvezi z izplačevanjem dodatkov za stalno pripravljenost poteka obsežna kriminalistična preiskava. Dopoldne je kriminalistični inšpektor obiskal ministrstvo za javno upravo oziroma inšpektorja, ki je ugotovil nepravilnosti na fakultetah. Z njim so opravili pogovore, je poročala TV Slovenija.

Nepravilnosti tudi na strojni fakulteti

Računsko sodišče je medtem ugotovilo tudi nepravilnosti na strojni fakulteti, kjer so profesorji funkcijo dekana opravljali z delovnega mesta visokošolskega učitelja namesto z delovnega mesta dekana. Zaradi tega naj bi v primeru dekana strojne fakultete Jošta Duhovnika prišlo do razlike v višini 5000 evrov.

Računsko sodišče: To je neustrezno

Univerza v Ljubljani je na računsko sodišče naslovila pismo s pravnim mnenjem, v katerem so zapisali, da je to nujno zaradi pedagoškega procesa. V nasprotnem primeru bi namreč prišlo do tega, da bi bili do dodatka upravičeni predstojniki kateder, dekani pa ne. Računsko sodišče pa vztraja, da to ni ustrezno.

V večerni oddaji Tarča na TVS je rektor Univerze v Ljubljani Ivan Svetlik povedal, da so danes z dekani govorili o sprejetju pravilnika, s katerim bi uredili sporna področja. Po Svetlikovem mnenju je bil cilj fakultet, ki so izplačevale omenjene dodatke, sicer pravi, niso pa izbrale pravih sredstev za njegovo doseganje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • jezero 10:22 17.januar 2016.

    Ti fakultetni lopovi so jo lepo zagodli Cerarju! Če Mramor gre, kar bo moral storiti, bo zaćela vlad razpadati, če ostane, postane vlada neverodostojna, brez moči. Tako se odpira možnost Janši, kar bi pa bila res prava katastrofa za ...prikaži več Slovenijo. Ki bi Slovenijo do konca uničila.

  • h3o 01:10 17.januar 2016.

    težka

  • dragec 15:25 16.januar 2016.

    janšisti ste pošteni - kot vaš veliki vodja