Slovenija
1883 ogledov

"Mreža, ki je delovala v devetdesetih letih, se je očitno ponovno oblikovala"

Sedež Sove, Sova, slovenska obveščevalno varnostna agencija Saša Despot
Če se izkaže, da gre za vohuna, bo to po njegovi oceni največji uspeh slovenske obveščevalne agencije doslej.

Organi pregona so pred časom aretirali dva tuja državljana in vsi znaki kažejo na to, da pripadata tuji obveščevalni službi, je danes potrdil državni sekretar za nacionalno in mednarodno varnost v kabinetu premierja Andrej Benedejčič. Če se izkaže, da gre za vohuna, bo to po njegovi oceni največji uspeh slovenske obveščevalne agencije doslej.

"Potrdim lahko, da so naši organi pregona že pred časom aretirali dva tuja državljana in da vsi znaki kažejo na to, da pripadata tuji obveščevalni službi. Ravno zato je tožilstvo uvedlo predkazenski postopek, sodišče pa je odredilo pripor in uvedlo kazensko preiskavo," je novinarjem dejal Benedejčič ob robu sprejema diplomatskega zbora na Brdu pri Kranju.

"V kolikor se izkaže, da gre dejansko za rusko vohunjenje, bo to eden največjih uspehov slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) od njenega nastanka," je poudaril. Dodal je, da so pri vsem tem sodelovali s partnerji, tako v zvezi Nato kot tudi v Evropski uniji.

Po poročanju medijev sta bila moški in ženska v partnerski zvezi, oba naj bi imela argentinsko državljanstvo. Predstavljala naj bi se z imenoma Maria Rosa Mayer Munos in Ludwig Gisch. Imata tudi otroka, ki obiskuje ljubljansko osnovno šolo, še poročajo mediji.

Ključna je enotnost

Izpostavil je, da je v času ruske invazije na Ukrajino izredno pomembna enotnost zaveznic Nata in EU, ta enotnost pa se po njegovem kaže tudi skozi medsebojno zaupanje in skozi medsebojno izmenjavo podatkov.

"Tip obveščevalcev, ki naj bi deloval v Sloveniji, je sicer izredno težko odkriti. Gre namreč za tuje državljane, za uporabo različnih identitet in državljanstev," je pojasnil.

Na vprašanje, zakaj ruskega veleposlanika ni bilo na diplomatskem zboru na Brdu pri Kranju, pa je odgovoril, da je že nekaj mesecev praksa med članicami zveze Nato in EU, da se ruskih diplomatov na takšne dogodke ne vabi.

Slovenija "zanimiva" tudi zaradi svoje lege

volitve v evropski parlament 2019, Klemen Grošelj | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Evropski poslanec in nekdanji državni sekretar na ministrstvu za obrambo Klemen Grošelj je medtem na Brdu pri Kranju za medije dejal, da je Slovenija zaradi svoje lege vedno bila predmet relativno aktivne obveščevalne dejavnosti, še posebej v devetdesetih letih. "Glede na dogajanje v Ukrajini in v svetu se je očitno ta mreža, ki je delovala v devetdesetih letih, ponovno oblikovala," je dejal.

Slovenijo in njeno okolico je označil za pomembno regijo, kjer je pretok informacij in ljudi dokaj neoviran. Slovenija pa je po njegovem mnenju v luči aktualnih geopolitičnih razmer ponovno postala vozlišče, kjer obveščevalne službe delujejo in izvajajo svoje aktivnosti.

Ocenil je, da sta bila ruska vohuna verjetno osredotočena na področje Zahodnega Balkana. "Vemo, da se tam dogajajo relativno pomembne zadeve in da sta verjetno imela s tega področja določeno vlogo zbiranja informacij, iskanja kontaktov in podobno," je še dodal.

Kot poroča Delo, sta imela ruska agenta najeto pisarno v poslovni stavbi Lesnine na Parmovi ulici v Ljubljani. Podjetje, ki jima je služilo kot krinka za delovanje v Sloveniji, naj bi se formalno ukvarjalo s trgovanjem z nepremičninami in starinami.

Gre za politično sporočilo?

Aretacije vohunov sicer ni označil za največji uspeh Sove. "Osebno verjamem in trdim, da so največji uspehi obveščevalnih služb običajno tisti, ki niso poznani javnosti. Tukaj pa je novica prišla v javnost verjetno s premislekom in z določenim političnim ciljem," je opozoril.

"Ta cilj bi lahko bil politično sporočilo našim partnerjem, da Slovenija lahko prepreči sovražno vohunsko dejavnost na svojem ozemlju. Slovenija se je že izkazala kot pomemben podpornik ukrajinskega boja, s tem pa se postavlja v določen krog ljudi, ki uživajo določeno stopnjo zaupanja med svojimi zavezniki," je še dodal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 28
 • Idioti 15:14 31.januar 2023.

  Zdaj vem , da imam prav glede Rusije in imam prav v vezi naše IZDAJALSKE VLADE SLOVANSKEMU narodu , ki je garant obstoja Slovenije , pa se vam zdelo smešno ali ne ! Na koga je Prešeren mislil , ko ...prikaži večo je napisal Sinov sloveče matere ? Mogoče na Germane , Romane ali Anglosonce ! Niste niti polovili vseh vohunov , kajti pri meni še niste bili ! UUUUUURRRRRRAAAAAAAA Rusija grebo na Kiev potem pa do Poljske meje , dokončno urazumiti Poljski vatikanski gnoj !

 • Avatar Antikrist3
  Antikrist3 22:25 30.januar 2023.

  Začel se bo lov na čarovnice in montirani procesi!

 • bobubob 21:59 30.januar 2023.

  Žalostno oz. tragikomično, da prikazujejo kot svoj največji uspeh aretacije, ki so jim ukazane od njim nadrejenih služb, recimo od CIA,DEA, Racman Jaka pa jim je pobegnil oz. si ga sploh ne upajo ogledati, ker jim je to očitno nekdo ...prikaži večo prepovedal. Ustreljenih kozlov in prestreljenih kolen kolikor češ. Na njihovo srečo je večina plebsa tule prezaposlena z blejanjem, namesto da razmišlja o učinkovitosti in suverenosti organov, ki jih plačuje.