Slovenija
39 ogledov

Mrtvi so postavili temelj prihodnosti

1/2
Žurnal24 main
Ob dnevu spomina na mrtve, ki bo v soboto, po Sloveniji in v zamejstvu že potekajo spominske slovesnosti.

Na ljubljanskih Žalah so po osrednji slovesnosti ob 10. uri vence položili pri spomeniku padlim v NOB, pri spomeniku v Gramozni jami, pri pomniku padlim v vojni za Slovenijo leta 1991 in pri kostnici padlih v prvi svetovni vojni. Prav tako se je na pokopališču na Žalah padlih v letih 1941–45 in 1991 spomnil načelnik Generalštaba slovenske vojske generalpodpolkovnik Albin Gutman, obrambni minister Karl Erjavec pa je položil venec pred spomenik padlim v vojni za Slovenijo leta 1991.

Gantar: Mrtvi so temelj prihodnosti
Predsednik DZ Pavel Gantar je venec položil k spomeniku žužemberških partizanskih žrtev in k partizanski grobnici na Cviblju nad Žužemberkom. "Ob dnevu spomina se ne smemo deliti na vaše in naše, spominjati pa se moramo vseh mrtvih," je ob tem dejal. Po njegovih besedah so taki trenutki lahko priložnost, da se hkrati ob spominjanju zgodovinskih dejstev in tragičnih usod ljudi, ki so se borili za domovino, Slovenke in Slovenci ozrejo v preteklost, pokopljejo mrtve, se jim oddolžijo in skupaj pogledajo v prihodnost.

"Spominjati se moramo vseh mrtvih in povedati, da so njihove generacije, dejanja in življenje temelj, ki so ga položili v upravljanje naslednikom, ti pa se morajo do prihodnosti obnašati odgovorno," je še poudaril.

Rupel v Rižarni
V Trstu v Rižarni se je na slovesnosti žrtev spomnil minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel, v zamejski Sloveniji pa so obeležili tudi spomin na bazoviške žrtve. Poslanec državnega zbora Gvido Kres je s predstavniki slovenskega veleposlaništva v Zagrebu in ministrstva za delo, družino in socialne zadeve položil vence v bivšem italijanskem taborišču Kampor na hrvaškem otoku Rab, državna delegacija pod vodstvom člana državnega sveta Janvita Goloba pa je venec položila v taborišču v Šarvarju na Madžarskem.

Občinske komemoracije in spominske slovesnosti so potekale v Celju, kjer so med drugim vence položili na grobišču v Teharjah, v Mariboru, kjer so se spomnili žrtev agresije Jugoslovanske armade na Slovenijo, žrtev med drugo svetovno vojno ter generala Rudolfa Maistra in padlih borcev.

Največ boste storili za lastno varnost, če v vozilih ne boste puščali kakršnihkoli predmetov in torb, ki bi lahko postali tarče vlomilcev in tatov. © Anže Petkovšek

 
Previdnost in zbranost na cesti
Policija med prazniki, ki so pred nami, pričakuje več prometa na cestah, ki povezujejo večja središča, na mejnih prehodih in na območjih v bližini pokopališč. Voznikom svetujejo, naj se na pot odpravijo pravočasno in upoštevajo spremembe prometnega režima v bližini pokopališč, opozarjajo pa tudi na nevarnost vlomov v vozila.

Slabo vreme, ki nas v jesenskem obdobju lahko preseneti, od voznikov zahteva dodatno zbranost, opozarjajo policisti. V prihodnjih dneh bo v bližini pokopališč v večernem času veliko število ljudi, zato opozarjajo na previdnost pešcev in voznikov. Zato bodite obzirni in s strpno vožnjo prispevajte k lastni varnosti in varnosti ostalih udeležencev v prometu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.