Slovenija
19 ogledov

Mučeni kobili zapustili kliniko, v rezervatu zanju prenevarno

Kobili zapuščata kliniko
1/4
DOPPS
Po več kot dveh mesecih in pol zdravljenja sta kliniko zapustili mučeni kobili. A ker je storilec še vedno na prostosti, je zanju v Škocjanskem zatoku prenevarno. Dobili sta nov začasen dom.

Kobili Rižana in Cabidoule sta že toliko okrevali, da sta danes zapustili kliniko Veterinarske fakultete UL. Cabidoule se je zacelila zadnja globoka rana na glavi, zaradi poškodbe nosne kosti pa bo imela trajne posledice. Neposredni stroški zdravljenja bodo presegli 7.000 eurov, stroški vzpostavitve nove pašne infrastrukture pa dodatnih 3.000 eurov, so sporočili iz Društva za opazovanje in Proučevanje ptic Slovenije (DOPPS).

Začasen dom

"Ker možnosti ponovitve napada na kobili po dosedanjih dogodkih nikakor ne moremo izključiti, niti naravnega rezervata povsem zapreti za obisk ali preprečiti dostopa, se Rižana in Cabidoule danes nista vrnili v Škocjanski zatok, pač pa smo jima poiskali prijazen začasen dom," so zapisali in dodali, da še nekaj dni ne morejo izdati, kam so ju odpeljali, saj se morata najprej navaditi na novo okolje.

Takoj ko bo zanju dovolj varno, kar bomo po njihovem pomeni, da bodo lahko "izključili ponovitveno nevarnost", se bosta kobili vrnili v Škocjanski zatok. Tam so v tem času že vzpostavili nov začasni nadstrešek in oboro, ki bosta za oskrbo živali služila do izgradnje hleva, predvidene v letu 2014. "Vir travme namreč ni toliko okolje, kjer se je le-ta zgodila, pač pa njen povzročitelj," pojasnjujejo. Zato po njihovem ni nobenega razloga, da se kobili ne bi spet pasli po travnikih in močvirju Škocjanskega zatoka.

Storilec na prostosti

Kljub temu, da so storilca odkrili in je že podana obtožnica, pa je storilec še vedno na prostosti. V Škocjanski zatok se je po okrutnem napadu na kobili vrnil vsaj še enkrat konec julija in pri tem razžagal ročaje orodja, ki je bilo na kraju prvega dejanja. Forenzična preiskava je namreč tudi na njih odkrila njegove biološke sledi. "Ob tem se lahko le čudimo navedbam v medijih, da v izvedenskem mnenju ponovitvena nevarnost ni omenjena, in upamo na čimprejšnji sodni epilog," pravijo v DOPPS.

Hude poškodbe

Spomnimo, da je do grozovitega dogodka prišlo v začetku julija, ko je 28-letni Koprčan napadel in sadistično mučil dve od treh kamarških kobil. Pri tem je žrebička Cabidouledobila hude vrezne rane po glavi in nogah, starejša Rižana pa je bila poškodovana po trupu. Na obeh kobilah je bilo približno 20 vreznin, manjša pa je imela tudi počeno nosno kost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.