Slovenija
35 ogledov

Munc: Detektiv še vedno išče deklico

Začel se je postopek izvršitve nad triletno deklico iz Koroške, je v dopoldanski Žurnal24 main
Izvršba naj bi bila prekinjena, pravi Natalija Markač, zagovornica očeta triletne deklice. Slednjo po besedah Munca po tem, ko je niso našli v hiši, še vedno išče detektiv.
"Pravico v svoje roke"
"Deveti člen Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ) določa, da pritožba in ugovor ne zadržita postopka, če v zakonu ni drugače določeno. In ker v zakonu ni drugače določeno, se lahko sklep o izvršbi izvrši pred pravnomočnostjo,"
nam zatrdi  predsednica Okrajnega sodišča Slovenj Gradec Petra Čas. Na vprašanje, kako se bo nadaljeval postopek, nam sodnica zatrdi: "Dobili smo predlog za začasno odredbo o prepovedi  obveščanja medijev o mladoletni deklici. Dokler sodišče o tem predlogu ne bo odločilo, tudi v zvezi s tem postopkom ne moremo dajati izjav."
Časova poudari, da je sodišče pravnomočno odločilo o tem, komu se otrok dodeli v varstvo, vzgojo in oskrbo. "Dejstvo, da nekdo te odločbe sodbe sodišča, ki je pravnomočna, ne spoštuje, pomeni, da je ta oseba vzela pravico v svoje roke," konča.

Sodni izvršitelj Iztok Pečoler je za Žurnal24 povedal, da ni mogel odvzeti koroške deklice očetu in je odpeljati k materi, ker deklice ni bilo v hiši.

Pojasnil je, da otroka ni našel. V sklepu sodišča v Slovenj Gradcu je bil sklep o takojšnjem odvzemu otroka.

Sklep vročil detektiv
Sodišče v Slovenj Gradcu je prvič v zgodovini sklep o izročitvi koroške deklice materi v varno hišo izročilo prek detektiva, je za Žurnal24 povedal odvetnik dekličinega očeta Andrej Pohar.

Povedal je tudi, da sklep o izvršitvi še ni pravnomočen, ker se pritožbeni rok še ni iztekel.

"Zakon sicer pravi, da se lahko izvršba izvaja še pred pravnomočnostjo, ampak ko gre za zadeve, kjer se ne more povzročiti nobena škoda – denimo ko se zarubijo predmeti, da se le-ti ne bi odtujili, ne pa ko gre za otroka
," komentira Andrej Pohar.

Dodaja, da je višje sodišče 23. februarja izdalo sklep, da so bile v postopku sodišča v Slovenj Gradcu napake, da se pravnomočnost sklepa o izvršbi razveljavi in da mora sodišče ponovno odločati o tej zadevi.

Toda že naslednji dan je prvostopenjsko sodišče zavrnilo ugovor očeta in so sanirali situacijo – ki jo je višje sodišče razveljavilo.

Otroka bodo tako iz domačega okolja preselili v varno hišo k materi, ki se je tja odselila po tem, ko je na dedka  padel sum spolne zlorabe. Policija je preiskavo o sumu spolne zlorabe zaključila s poročilom in ne z ovadbo tožilstvu.

Tam pa zaradi predkazenske faze postopka in varovanja osebnih podatkov deklice za Žurnal24 niso hoteli povedati, ali se je morda tožilka kljub policijskemu poročilu odločila nadaljevati postopek.

Munc poziva Gorška k odstopu
Matic Munc iz Svetovalnice Akcija! je v izjavi za Žurnal24 zahteval odstop generalnega direktorja policije Janka Gorška, ker je "dopustil, da gre policija v akcijo izvršbe koroške deklice, čeprav sklep o izvršbi še ni pravnomočen".

Na okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu so zavrnili očitke o nezakonitosti izvršbe.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, dolžnik kljub izrečenim denarnim kaznim vse do danes ni upošteval pravnomočne sodbe okrožnega sodišča, "zato je okrajno sodišče odločilo, da se izvršba opravi z neposredno izročitvijo".

"Izvršba se je opravila pred pravnomočnostjo sklepa o izvršbi, saj pritožba in ugovor zoper sklepe, izdane na podlagi Ziza, ne zadržita izvršitve (9. člen Zakona o izvršbi in zavarovanju), razen če zakon drugače določa. V tem primeru zakon ne določa drugače in se je izvršba lahko izvedla pred pravnomočnostjo, torej pred potekom roka za pritožbo," so sporočili s sodišča.

Dodali so še, da sodišče ne izvaja neposredno dejanj izvršbe, ker je po zakonu o izvršbi slednja v pristojnosti izvršiteljev.

"Sklep o opravi izvršbe učinkuje zoper vsakogar, pri katerem se otrok nahaja v času izvršbe," so zapisali in dodali, da so pri odločanju upoštevali otrokovo korist. (Al. B.)

Po njegovih informacijah se je tožilstvo v Slovenj Gradcu odločilo za imenovanje izvedenca za ugotavljanje suma spolne zlorabe, kar po njegovem pomeni, da sum spolne zlorabe nikakor ni zavrnjen.

S tožilstva včeraj za Žurnal24 niso hoteli potrditi, ali bodo postopek nadaljevali, in sicer, kot so zapisali, zaradi predkazenske faze postopka in varovanja osebnih podatkov.

Munc še zahteva "pregon vseh tistih, ki so neposredno odgovorni, da se je današnji incident na Koroškem zgodil – od sodišča, policije in drugih, ki so zakrivili izvršbo 4-letne deklice".

Pozval je tudi, da takoj prekinejo z vsemi nasilnimi dejanji, ki so uperjena proti koroški deklici.

Zvečer pa je v pogovoru za POP TV dejal, da po njegovih informacijah detektiv po Koroški še vedno išče deklico.

GPU: Policija izvaja naloge, ki so določene z zakonom (Al. B.)
Predstavnik policije za odnose z javnostmi Drago Menegalija je za Žurnal24 dejal, da so policisti na območju Policijske uprave Slovenj Gradec nudili asistenco sodnemu izvršitelju Okrajnega sodišča Slovenj Gradec.

Pri tem policisti niso opravljali nobenih dejanj, za opravljanje katerih je pristojen sodni izvršitelj, "kar pomeni, da niso nasilno vstopali v objekte ali opravljali pregleda njihove notranjosti", ampak so v skladu z zakonom o policiji le zagotavljali javni red in  mir na kraju izvršbe.

"Asistenco sodnemu izvršitelju je neposredno nudilo sedem policistov, od katerih sta bili dve policijski starešini, zato ni mogoče govoriti o večjem številu policistov,"
je zapisal Menegalija.

Na zahteve Munca o odstopu Gorška je Menegalija zapisal, da ni nikakršnih razlogov za odstop generalnega direktorja policije, če slednja izvaja naloge, ki so določene z zakonom.

"Policija tudi ni upravičena za preverjanje, ali je sklep ali drugi akt, ki je podlaga za dejanja izvršitelja, pravnomočen in izvršljiv, saj za to ni pristojna. Navedeno preverjanje je v pristojnosti izvršitelja," pravi Menegalija in dodaja, da je policija vse dokaze in druge listine posredovala pristojnemu državnemu tožilstvu, "ki je edino pristojno za presojo glede morebitnega obstoja kaznivega dejanja".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.