Slovenija
49 ogledov

Mura bo še šivala za Hugo Boss

Delavci Mure so v Ljubljani kar dvakrat imeli množične proteste. Žurnal24 main
Prva izplačila izredne socialne pomoči delavcem Mure bodo 19. oktobra. Pomoč bo višja od prvotno dogovorjene. Hugo Boss potrdil nadaljevanje sodelovanja.

Vodstvi Mure in Huga Bossa sta se danes v dogovorili, da bosta družbi nadaljevali poslovno sodelovanje, potem ko so Nemcem predstavili zadnje dogodke v podjetju in načrte za prihodnje, so sporočili iz Mure. Hugo Boss je, kot je znano, prejšnji teden zaradi stanja v podjetju in spontane stavke delavcev začasno prekinil dobavo materiala v Muro. Sodelovanje obeh družb je za prihodnost Murine hčerinske družbe Mura in partnerji ključno, saj prav na njem sloni njena prihodnja proizvodnja in njena morebitna širitev.

Predsednik uprave Mure Bojan Starman je po sestanku poudaril, da so nemškemu partnerju zelo natančno predstavili načrte v novem podjetju Mura in partnerji ter tudi dogodke, ki so se dogajali v zadnjem času. Predstavnik Hugo Bossa je bil po njegovih besedah s pojasnili zadovoljen, s sestankom je bil zadovoljen tudi prvi mož Soda Tomaž Kuntarič.

Po Starmanovih besedah je predstavnik izrazil željo sodelovati z isto ekipo kot doslej, želel pa je tudi natančno vedeti, kako je podjetje organizirano, kdo kaj vodi, kakšna je kratkoročna in dolgoročna možnost preživetja podjetja, z vsemi izračuni. Obenem naj bi Hugo Boss želel vedeti, kako je z drugimi Murinimi posli, je še povedal Starman.

Forjan za propad dogovorov krivi delavce Mure
" Dogovorjeno je bilo, da bodo vsi delavci Mure, ki so izgubili delo, dobili izredno socialno denarno pomoč brez upoštevanja kriterijev za podelitev le-te in da bo izplačilo že v oktobru, a tudi da bodo dokumentacijo pripravile ustrezne službe v Muri, ne pa tako kot je zdaj, ko se morajo delavci sami oglasiti na Centru za socialno delo in sami priskrbeti dokumentacijo," je v pismu ministru Ivanu Svetliku zapisal prvi Murin sindikalist Drago Forjan.

Poleg tega Forjan dodaja: "Da so ti dogovori propadali, pa je kriv protestni shod 21. in 22. septembra, ker je s finančnega vidika povzročil, da so na Murine mize prihajale izvršbe upnikov in se je spremenilo tekoče poslovanje."

 

Stečajni upravitelji

Stečajni upravitelj za Mura – ženska oblačila je Borut Soklič, za družbo Mura – moška oblačila Drago Dubrovski in za Muro, d. d., Branko Đorđević. Zadnji rok za prijavo terjatev v teh družbah je 4. 1. 2010.

Na protestnem shodu je Kuntarič obljubil: "Z ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve in ministrstvom za finance je dogovorjeno, da se v čim krajšem času, praviloma v roku, v katerem bi sledila naslednja plača, zagotovi izredna denarna pomoč vsem delavcem, ki boste izgubili delo, v maksimalnih zneskih.“

Večina bo dobila finančno pomoč, tudi do 500 evrov
A Davor Domikuš, direktor Direktorata za socialne zadeve pri ministrstvu za delo, pojasnjuje, da dogovora ne more komentirati: "Skoraj zagotovo bodo vsi delavci, ki so delali v proizvodnji in za stroji, dobili finančno pomoč. Pomoč bodo zagotovo dobili tisti z minimalno plačo, pa tudi tisti z višjo. A bi bilo pravilno, da bi jo dobil tudi menedžment?" 

Domikuš še poudarja, da bodo upoštevali vse družinske člane pri podelitvi pomoči in bo tako lahko izredna socialna pomoč znašala tudi 500 evrov. Centri za socialno delo bodo odprti vsak dan od 7. do 18. ure za sprejemanje vlog, ki so jih prejeli že 800. Delavci Mure si morajo pridobiti potrdilo o šolanju otrok in stanje na bančnih oziroma varčevalnih računih. Delavce bodo vključili tudi v programe aktivne politike zaposlovanja.

"Postopki so maksimalno poenostavljeni in bodo rešeni prioritetno. Prva izplačila bodo 19. oktobra," zagotavlja Domikuš.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.