Slovenija
25 ogledov

Muslimani končujejo post, začenjajo bajram

Bajram EPA
Po koncu ramadanskega posta danes večina muslimanov po svetu, med njimi tudi verniki v Sloveniji, začenja tridnevni praznik bajram, po arabsko eid al fitr. Praznovanje so začeli z molitvami ob sončnem vzhodu.

Muslimanski sveti mesec ramadan zaznamuje post, ki je ena od islamskih praktičnih dolžnosti. Verniki se od sončnega vzhoda do zahoda odrekajo vsem dobrinam, prav tako pa se v času ramadana posvečajo molitvi. Po besedah Nevzeta Porića iz Islamske skupnosti v Sloveniji ljudje iz posta izhajajo kot močnejši verniki in močnejše osebe.

Družinski praznik

Tridnevni bajram, ki sledi postu, pa je priložnost, da verniki svoje veselje in srečo delijo z družino, sorodniki, prijatelji in sosedi. Bajram je po Porićevih besedah predvsem družinski praznik, zanj pa je značilno tudi obdarovanje najbližjih.

V Sloveniji do 90 tisoč muslimanov

V omenjeni islamski skupnosti, v kateri število muslimanov pri nas ocenjujejo na med 80.000 in 90.000, so danes bajramske svečanosti organizirali v 18 krajih v Sloveniji. Osrednja svečanost je bila v Ljubljani na Kodeljevem z začetkom ob 5.15 zjutraj, kjer so pričakovali med 3000 in 5000 ljudi. Bajramsko molitev z začetkom ob 6.30 je vodil mufti Nedžad Grabus.

Različno po svetu

Muslimanski sveti mesec ramadan se je za večino vernikov začel 8. julija po sončnem zahodu, s postom pa so končali po sredinem sončnem zahodu. Začetek in konec ramadana izračunavajo glede na položaj Lune, zaradi različnih metodologij pa se izračun na nekaterih območjih sveta razlikuje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.