Slovenija
25 ogledov

Mutacija zdaj tudi v Evropi

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Virus se širi vse hitreje.V naslednjih dneh je pričakovati veliko odsotnosti tudi na delovnih mestih, ne le na šolah, napovedujejo na inštitutu za varovanje zdravja (IVZ).

Konec prejšnjega tedna je na nekaterih šolah pri pouku manjkalo že 60 odstotkov učencev.

Na Koroškem, kjer je obolevnost za novo gripo največja, je hospitaliziranih pet odraslih, zdravje štirih ni življenjsko ogroženo, stanje 44-letnega bolnika, ki je že en teden v kritičnem stanju, pa se ni spremenilo. Zdravijo še sedem otrok, štirje imajo potrjeno novo gripo. Otroci so v bolnišnici predvsem zaradi dehidracije.

Cepljenje za alergike
"Proučujejo možnosti, da bi zagotovili določeno količino cepiva, ki je primerno tudi za alergične na jajca," so za Žurnal24 sporočili z ministrstva za zdravje (MZ). Cepivo, ki je ta hip dostopno, se odsvetuje tistim, ki so imeli anafilaktični šok ob zaužitju jajc. Za druge, ki so imeli po zaužitju jajc alergične reakcije, se cepljenje izvede v kontroliranih pogojih in pod zdravniškim nadzorom. Povsod po Sloveniji od danes cepijo vse, ne le kronične bolnike.

Virus je mutiral
Na Norveškem so pri treh bolniki zaznali mutacijo virusa H1N1. Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je podobne mutacije zaznala že v Braziliji, na Kitajskem, Japonskem, v Mehiki, Ukrajini in ZDA. Med bolniki, okuženimi z mutiranim virusom, niso odkrili povezave, zato menijo, da mutacija ni razširjena. Tudi pri tem mutiranem virusu so protivirusna zdravila učinkovita, zaščito pa ponuja tudi cepivo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.