Slovenija
20 ogledov

MZZ: prijava zaradi odtekanja podatkov

Na ministrstvu za zunanje zadeve se sprašujejo, kako bi na njihovo ministrstvo n Žurnal24 main
Zunanje ministrstvo je na policijo podalo kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov.

Kot piše današnji Dnevnik, na MZZ iščejo osebo, ki je omenjeni časnik seznanila z razmišljanjem državne sekretarke Dragoljube Benčina, da bi uvedli nov način ocenjevanja na zunanjem ministrstvu.

Slednja je vodje diplomatsko-konzularnih predstavništev (DPK) v dopisu prosila za oceno dela vodij sektorjev. Ti pa so bili do tega predloga kritični, saj je po njihovem mnenju težko sprejemljivo, da pogodbeni veleposlaniki ocenjujejo delo kariernih diplomatov.

Dokument je nosil oznako interno in služba ministrstva za tajne podatke je ocenila, da so izpolnjeni zakonski pogoji kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov po 260. členu kazenskega zakonika. Ta za uradno ali drugo osebo, če podatke posreduje nepoklicani osebi, kaznuje z zaporom do treh let.

Zakon o tajnih podatkih sicer določa, da se za tajnega določi podatek, ki je tako pomemben, da bi z njegovim razkritjem nepoklicani osebi nastale škodljive posledice za varnost države ali za njene politične ali gospodarske koristi.

Na vprašanje časnika, kako bi lahko razkritje škodilo MZZ, pa so na ministrstvu dejali, da na kolegiju razpravljajo o različnih stvareh, poleg urejanja notranjih zadev obravnavajo tudi občutljiva vsebinska vprašanja, oznako interno pa nosi celoten zapisnik.

Viri časnika na MZZ so nad tokratnim ravnanjem ministrstva zgroženi in dodajajo, da je pred ministrstvom vrsta zahtevnih nalog. Ugledu države in ministrstva bo škodila njihova neuresničitev, ne pa objava informacij o sistemu ocenjevanja zaposlenih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.