Slovenija
2265 ogledov

Na Amazonu na slovenski klic ne odgovarjajo

Amazon Profimedia
Ker tehnična prilagoditev še ne deluje, slovenska podjetja kljub napovedim še ne morejo prodajati.

Lani pomladi smo v prispevku Novost: Na Amazonu tudi slovenska podjetja napovedali, da bodo lahko slovenska podjetja kmalu začela poslovati preko Amazon Europe. 

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je takrat sporočilo, da bo Amazon Europe do tretjega kvartala letošnjega leta tehnično prilagodl svoje poslovanje tako, da bo omogočal uvrstitev Slovenije med podprte države. 

Ministrstvu niso odgovorili

Amazon Zelena luč Slovenija Novost: Na Amazonu tudi slovenska podjetja!

A slovenska podjetja še vedno ne morejo poslovati prek Amazon Europe. Kje se je zataknilo? Pri ministrstvu pojasnjujejo, da so, ker zadeve še vedno ne delujejo, 16. januarja stopili v kontakt z Amazonom, a odgovora kljub večkratnim pozivom še do danes niso prejeli. 

Zablokirani od leta 2017

"Po naših informacijah v preteklosti slovenska podjetja lahko poslovala preko Amazona, vendar je Amazon zaradi zadržkov do skladnosti poslovanja z Zakonom o preprečevanju pranja denarja in financiranju terorizma, registracijo in poslovanje slovenskih podjetij v letu 2017 zablokiral," razlagajo pri MGRT, ki ga vodi Zdravko Počivavšek. "Zadržki Amazona so se nanašali na neskladnost našega zakona o preprečevanju pranja denarja z Direktivo EU o preprečevanju pranja denarja."

Paketi pred vrati Amazon.de Slovenija Zakaj nam Amazon mastno računa dostavo

Amazon | Avtor: Profimedia Profimedia

Dodajajo, da je MGRT je v sodelovanju z Uradom za preprečevanje pranja denarja in predstavniki EU Komisije, DG Connect (Directorate General for Communications Networks, Content and Technology of the European Commission), skozi več faz usklajevanja uspelo pojasniti Amazonu, da ne gre za neskladnost Direktive in slovenske zakonodaje, prav tako ne gre za neskladje slovenske zakonodaje s poslovanjem Amazona. 

Na odgovor čakajo od sredine januarja

"Ugotovili smo, da je najbolj učinkovit način za rešitev težave to, da mora Amazon na tehnični ravni prilagoditi zadeve, zato da bi bila skladnost dosežena oziroma izvedljiva," pravijo pri ministrstvu. "Do te razjasnitve je prišlo konec leta 2018, ko je nas Amazon tudi seznanil, da bo za potrebne tehnične prilagoditve spletnega poslovanja na način, da bo možna tudi uvrstitev Slovenije med podprte države, trajala približno do tretjega kvartala leta 2019. Od takrat so bile na strani Amazona v teku tehnične prilagoditve, ki so bile končane novembra 2019."

Amazon Svet Amazon toži tiste, ki pišejo lažne komentarje

Po tem naj bi Amazon začel s postopnim odprtjem sistema za registracijo slovenskih prodajalcev na Amazon Europe, ki naj bi bil v roku enega meseca popolnoma sproščen in odprt za registracijo. "Ker po poteku tega obdobja zadeve še vedno ne delujejo, je ministrstvo stopilo v kontakt z Amazonom 16. januarja," še razlagajo pri MGRT. "Odgovora kljub večkratnim pozivom do danes še nismo prejeli."

Dodajajo, da se bo ministrstvo še naprej zavzemalo za to, da bo slovenskim podjetjem čimprej omogočeno poslovanje na Amazonu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • kvasetotidogajamona 18:38 14.februar 2020.

    ko jebe slovenska podjetja, sej je prav da nemorejo preko amazona poslovat, upam da niti ne bojo ker itak niso slovenska podjetja ampak odkupljena od ustašev in komunjarjev

  • maresem 18:38 14.februar 2020.

    Mafijske in komunajzarske Slovenije nihče več ne mara v svoji bližini.