Slovenija
40 ogledov

Na bankomat s študentsko

Žurnal24 main
Izkaznice. Ljubljanska univerza jih bo menjala. Z njo bo mogoče plačevanje.

Prvega oktobra bo okoli 50 tisoč študentov Univerze v Ljubljani (UL) dobilo novo študentsko izkaznico. Vanjo bo vgrajen poseben čip, ki bo poleg osebnih podatkov študenta lahko v prihodnosti omogočal shranjevanje evidence in unovčevanje študentskih bonov, prevoz z mestnim potniškim prometom, mogoča pa naj bi bila celo njena uporaba za bančno poslovanje.

Pogovori že tečejo

"Gre za ustvarjanje platforme za te funkcije. Ni nujno, da se bo to tudi realiziralo," pravi pomočnik rektorja UL za splošno pravno področje Miroslav Birk. Dodaja, da sicer že tečejo konkretni pogovori z bankami, preverili so tudi možnost, da bi se kartica uporabljala kot urbana. "Vsi imajo določene zahteve, a soglasna odločitev senata o menjavi izkaznic omogoča, da te ideje razvijamo," pojasnjuje Birk.

Dali bodo 230 tisočakov

Univerza bo predvidoma že prihodnji teden objavila javni razpis za izdelavo novih študentskih izkaznic in nalepk. "Za prehod na nove izkaznice ima UL rezervirana določena sredstva. Končna cena bo odvisna od najugodnejšega ponudnika," pravi Birk. Izdelava zdajšnje izkaznice je brez davka na dodano vrednost znašala 3,90 evra. "Cena naj bi bila podobna zdajšnji," dodaja Birk. Skupaj z DDV bo UL menjava izkaznic tako stala okoli 230 tisoč evrov. Birk poudarja, da študente nova izkaznica ne bo nič stala, "jim bo pa omogočila več ugodnosti".

 

Komentarjev 1
  • Pepe007 08:05 30.januar 2013.

    Očitno jim vlada ni vzela toliko denarja kot jokajo... Ali pa ima nekdo firmo, ki to platformo prodaja, posli pa gredo slabo.