Slovenija
38 ogledov

Na Bled Srbi, v Bohinj Slovenci

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Blejskemu in bohinjskemu turizmu se smeji. Prvi je v prvih sedmih mesecih letošnjega leta zabeležil deset odstotni porast gostov, drugi pa sedem. Ne Bled so se vsuli Srbi, v Bohinj Slovenci.

“V prvih sedmih mesecih smo pri nočitvah v primerjavi z istim obdobjem lansko leto zabeležili devet odstotni porast. Najbolj dobičkonosen je bil junij, ko je bil porast kar 11 odstoten,“ nam zatrdi Eva Štravs Podlogar, direktorica turizma Bled.

"Povečan obisk gostov je še vedno iz Italije, medtem ko beležimo največji, skoraj 200-odstotni, porast Srbov, ki so v prvih petih mesecih na Bledu ustvarili kar pet odstotkov vseh nočitev," doda Podlogarjeva. To lahko brez kančka dvoma pripišemo odpravi vizumov, ki je Srbe dobesedno pognal na potovanja po Evropi.

V jesenskem obdobju so po besedah Podlogarjeve na sporedu številni sejmi in delavnice, ki naj bi še podaljšali turistično sezono. V letu 2011 je na sporedu svetovno prvenstvo v veslanju, praznovali bodo tisočletnico prve omembe blejskega gradu, konec decembra je svetovni pokal v biatlonu, …

Čeprav še vedno daleč največ nočitev na Bledu opravijo Angleži (11 odstotkov, sledijo Slovenci z osmimi odstotki), se lahko pohvalijo tudi s povečanim obiskom Nemcev, Japoncev, Američanov, Izraelcev in Belgijcev.

Direktorica poudarja, da delajo primerjavo z letom 2009, ki je bilo slabo. “Šele letošnji junij je bil primerljiv z letom 2004, ki je bil eden izmed boljših let za blejski turizem,“ zatrdi Podlogarjeva in doda, da povečan obisk pripisujejo predvsem skupnim aktivnostim z STO-jem, sodelovanju na lokalni in državni ravni, veliko aktivnosti pa je bilo tudi v Angliji, Nemčiji in Italiji.

Slovenci gremo radi v Bohinj
“V Bohinju smo v prvih sedmih mesecih zabeležili v povprečju sedem odsotni porast prihoda turistov in posledično s tem tudi nočitev. Poudariti je potrebno, da je kar 20 odstotkov večji obisk Slovencev,“ nam pove Klemen Langus, direktor turizma Bohinj.

Za Bohinj so izredno pomembni domači gosti, saj kar 45 odstotkov vseh nočitev ustvarijo Slovenci. Med tujimi turisti prevladujejo Nemci (9odstokov), Hrvati (6,5 odstotka), Nizozemci in Angleži (6 odstotkov), velik je porast Srbov, Italijanov in Čehov.

Dobičkonosni festivali
Letos smo v maju in juniju že četrtič zapored organizirali mednarodni festival alpskega cvetja, konec septembra pa pripravljamo že tradicionalne dneve pohodništva, ki jih bomo letos prvič povezali z ribiškim festivalom, doda Langus.

"Pozitivem rezultat je predvsem porast aktivnosti in oglaševanja na teh trgih, predvsem v Italiji, na Hrvaškem, BiH in Srbiji. V prvih sedmih mesecih smo ustvarili 153.000 nočitev, pri čemer pa niso upoštevani planinski in počitniški domovi,“ poudari Langus in doda, da sta zimska in poletna sezona razdeljeni približno 40 proti 60 odstotkov v prid poletne sezone.

"Zima sezona je deloma pokvarila sicer zadovoljiv rezultat. Pomanjkanje snega in šele januarsko odprtje Vogla je vplivalo na zimsko sezono. Proti temu se borimo predsvem z dodatno ponudbo zimskega pohodništva in podobnih aktivnosti," konča Langus.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.