Slovenija
5516 ogledov

Na Brdu 102 novi najemni stanovanji

Stanovanjski sklad RS Saša Despot
Prednost bodo imele mlade družine, družine z osnovnošolskim otrokom, družine in mlade osebe.

Stanovanjski sklad bo oktobra preko javnega razpisa ponudil 102 najemni stanovanji na Brdu v Ljubljani.

"Gradnja je praktično v zadnji zaključni fazi, v mesecu oktobru bo objavljen razpis, v novembru bodo potekale prijave, v decembru izbor," je povedal direktor Stanovanjskega sklada Črtomir Remec. "Prvi stanovalci se bodo lahko vselili v začetku prihodnjega leta."

S tem začenjajo izpolnjevati načrt 2000 novih najemnih stanovanj do leta 2020. "Tako bomo imeli skupaj 650 stroškovno najemnih stanovanj in, če prištejemo še neprofitna stanovanja, se bližamo številki 4000," je dejal Remec. "Če vzamemo še dodatnih 2000 stanovanj do leta 2025, kar je v naši viziji, bomo praktično podvojili fond najemnih stanovanj."

Računam, da bodo, glede na potrebe, ki jih ima Ljubljana, stanovanja takoj oddana. Govorimo, da Ljubljana potrebuje deset tisoč najemnih stanovanj.

Črtomir Remec, direktor Stanovanjskega sklada

Načrti so skladi z novo državno politiko, ki načrtuje povečanje fonda najemnih stanovanj, stanovanja na Brdu pa so po besedah Remca znanilec tega preobrata.

Niso bila grajena za najem

Pojasnil je, da stanovanja, ki bodo šla sedaj v najem, niso idealna najemniška stanovanja, saj so bila grajena za prodajo. "Z vidika tlorisov izpolnjujejo zahteve po funkcionalnosti, a imajo še relativno veliko pritiklin, kar vključuje več balkonov in po dve garaži na eno stanovanje," je dejal Remec. "To nam povzroča težave pri določitvi cene, za katero želimo, da je dostopna širokemu krogu uporabnikov." Cena najem stanovanj na Brdu bo znašala okoli sedem evrov. 

brdo91 Stanovanjski sklad Slovenija Stanovanjski sklad na Brdu prodaja nova stanovanja, a ne veselite se prehitro

Na razpolago bo 14 večjih, 40 srednjih in 48 manjših stanovanj s tremi tipi tlorisov, med katerimi bodo stanovanja z eno spalnico, stanovanja s spalnico in kabinetom ter stanovanja s spalnico in dvema kabinetoma. "S tem bomo pokrili širok spekter družin, ne bodo pa primerna za največje družine," je razložil Remec. Najem stanovanja bo možen za nedoločen čas, prednost za najem bodo imele mlade družine, družine z osnovnošolskim otrokom, družine in mlade osebe.

Stanovanjski sklad sicer načrtuje povečanje fonda najemnih stanovanj tudi z nakupom družbe Spekter v Zasavju. "Spekter ima v lasti okoli 2000 najemnih stanovanj, večinoma neprofitnih," so razložili pri Stanovanjskem skladu. Njihovo število se je zaradi Jazbinškovega sklada zmanjšalo s tri tisoč na dva tisoč. "Osnovni namen je, da sklad poseže v zmanjševanje fonda najemnih stanovanj in ohrani ta fond," je razložil Remec.

Gradnja soseske Novo Brdo prihodnje leto

V Zasavju sicer delež najemnih stanovanj znaša okoli 30 odstotkov, v primerjavi s preostalo Slovenijo, kjer je ta delež veliko manjši, okoli deset odstotkov, saj je bilo odkupljenih več stanovanj. Najemniki stanovanj v Zasavju bodo ohranili sedanje pogodbe.

Stanovanjski sklad RS | Avtor: Saša Despot novinarska konferenca Stanovanjskega sklada RS, na kateri so predstavili razpis za oddajo stanovanj v najem v soseski Zeleni gaj, postopke v zvezi z nakupom družbe Spekter in nakupom zemljišč v Mariboru ter program sofinanciranja zagotavljanja stanovanjskih enot za starejše osebe v letih od 2017 do 2020; Stanovanjski sklad RS, Saša Despot

V soseski Novo Brdo v Ljubljani namerava sklad zgraditi 500 novih najemnih stanovanj, v Mariboru 350 in v Kranju 200. "Za Novo Brdo gre vse po načrtih, začetek gradnje načrtujemo v prvi polovici leta 2018," je razložil Remec. 

Nova najemna stanovanja namerava Stanovanjski sklad graditi tudi v naselju Novo Brdo v Ljubljani (500 stanovanj), v Mariboru (350 stanovanj) in v Kranju (200 stanovanj).  

Dve lokaciji v Mariboru

V Mariboru za ta namen Stanovanjski sklad kupuje zemljišči na lokacijah Kamenškova (39.140 kvadratnih metrov) in Veljka Vlahovića (37.036 + 6.635 kvadratnih metrov). "Zemljišča so v bolj umirjenem delu Maribora, zraven so že stanovanjski bloki in naselje stanovanjskih hiš, v ozadju so zelene površine s Pohorjem," je dejal Remec. "Gre za zanimivo lokacijo z avtobusno postajo in urejeno komunalo." Načtrujejo, da bodo z gradnjo pričeli v prvi polovici prihodnjega leta.

Na Stanovanjskem skladu se zavzemajo tudi za možnost nakupa iz najema, kar sedaj zakonsko ni mogoče. "Mislim, da bi bilo dobro, da bi predvideli to možnost, ki pa mora biti v naprej načrtovana," je dejal Remec. "To ne bi smela biti pravica najemnika, ampak bi morala biti skladu dana možnost, da določena stanovanja dolgoročno nameni za najem oz. odkup." 

Sofinacniranje enot za starejše osebe

Nadzorni svet Stanovanjskega sklada RS je na včerajšnji seji sprejel tudi prenovljeni program sofinanciranja zagotavljanja stanovanjskih enot za starejše osebe, za obdobje 2017 do 2020. Za realizacijo programa je po novem predvideno 15 milijonov evrov s porabo v letih 2017 do 2020, dodana je možnost sofinanciranja zagotavljanja stanovanjskih enot, namenjenih bivanju in oskrbi starejših oseb v okviru centra dnevnega varstva starejših oseb, dodali pa so tudi nov namen, za kaj je mogoče pridobiti sredstva sklada za obvnovo objektov, kjer bo sofinancirana le izvedba izvedba investicijskih vzdrževalnih del obstoječega objekta oziroma delov objekta za starejše osebe.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.