Slovenija
25 ogledov

Na Brniku prijeli deset tujcev

Letališče naj bi bilo zaprto od 7. do 21. aprila. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Letališka policija na ljubljanskem letališču prijela deset tujcev s ponarejenimi dokumenti.

Policisti letališke policije Brnik so včeraj nekaj po 6. uri na brniškem letališču obravnavali deset tujcev, ki os po letu iz turškega Istanbula nezakonito prečkali državno mejo. 

"Sedem tujcev, med katerimi je bilo šest državljanov Sirije, starih med dva in 42 let (štirje so mladoletni) in ena 32-letna Iračanka, je pri mejni kontroli policistom pokazalo ponarejene
potne liste Portugalske, Finske in Turčije," je pojasnil Bojan Kos iz PU Kranj. "Še trije Sirijci pa so bili pri poskusu prehoda meje brez dokumentov, saj so jih med letom že uničili."

Dva pridržali, štirje k preiskovalni sodnici

Pri prehodu meje jim je pomagal 34-letni Sirijec, ki je proti plačilu organiziral pridobitev ponarejenih dokumentov in je potoval z istim letalom. Policija je moškega, za katerega je ugotovila, da je na nezakonit način prišel do 45 tisoč evrov, pridržala. Zaradi suma ponarejanja listin so pridržali tudi 32-letno Iračanko. Oba in še dva druga bodo s kazensko ovadbo danes privedli k preiskovalni sodnici.

Največ jih prihaja iz Sirije

Policisti letališke policije so v tem mesecu obravnavali že 13 primerov nezakonitega prehajanja čez državno mejo s ponarejenimi dokumenti. Podobno je bilo tudi maja letos, ko so policisti obravnavali 26 tovrstnih kaznivih dejanj, lani v celotnem letu pa preko 150.

Ponarejene listine so največkrat uporabljali državljani Sirije, ki so v Slovenijo z letalom prileteli ravno iz  turškega Istanbula, občasno tudi državljani Libanona, Palestine in drugih arabskih držav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.