Slovenija
20 ogledov

Na čakanje 25 tisoč delavcev

Ivan Svetlik Žurnal24 main
Število brezposelnih se je aprila v primerjavi z marcem povečalo na 1.810. Vlada bo podaljšala čas prejemanja nadomestila za primer brezposelnosti.
Prvi delavci bodo lahko na čakanju junija ali julija, do konca leta pa pričakujejo, da jih bo 25 tisoč. To je v torek napovedal minister za delo Ivan Svetlik. Zaradi tega ukrepa iz tretjega protikriznega paketa na bi bili, tako Svetlik, vsi na boljšem. Delavci bodo dobivali višje nadomestilo kot v primeru brezposelnosti in bodo ohranili zaposlitev, delodajalcem pa ne bo treba izplačevati odpravnin.

Svetlik ocenjuje, da bo zaradi tega ukrepa bistveno nižja brezposelnost. Trenutno je v Sloveniji 81.492 brezposelnih oseb, kar je dobrih 15 tisoč več kot lani in 1.810 več kot marca. Direktorica zavoda za zaposlovanje Marija Poglajen pa je povedala, da so od delodajalcev dobili napoved za deset tisoč presežnih delavcev, zadnji mesec jih je bilo nekaj čez dva tisoč.

Podaljšek, a ne vedo, za koliko
Svetlik je napovedal še, da bodo podaljšali najkrajši čas prejemanja nadomestila za primer brezposelnosti. To je zdaj tri mesece za vse, ki so bili zaposleni od enega do pet let. Koliko časa bodo nadomestilo prejemali po novem in kdaj bodo spremembe začele veljati, Svetlik ni vedel povedati, ker je to "še predmet analiz".

Predvidoma prihodnje leto pa naj bi uvedli enoten nadzor nad socialnimi transferji. S tem nameravajo preprečiti zlorabe in kopičenje raznih transferjev, vse transferje pa bo mogoče urediti na enem mestu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.