Slovenija
17066 ogledov

Na Cerkljanskem lovec ustrelil volka mladiča

Z odstrelom enega volka je kvota za to območje izpolnjena, lovci pa napovedujejo zahtevo za novo odločbo.

 | Avtor: Facebook Facebook
"Volk je padel. Pa ne po interventnem zakonu. Sedaj bo možno sobivanje. Seveda s tem volkov. Uplenil ga naš član civilne iniciative Cerkno Boštjan Čemažar, član LD Porezen - Cerkno," je na svojem Facebook profilu zapisal  eden od pobudnikov civilne iniciative Marko Gasser in na Facebooku objavil fotografije uplenjenega volka in objavil fotografije ubitega volka. 

Volka, gre za mladiča, je Čemažar ustrelil sinoči, nekaj minut čez osmo zvečer v bližini ene od kmetij, kjer je volk nedavno napadel drobnico. Najprej je na območje na robu gozda pritekla srna, za njo pa dva do trije volkovi in enega je uspel ubiti. Šlo naj bi za mladiča, ki se že uči lovit sam. 

Objava ubitega volka je sprožila vrsto komentarjev, predvsem pa zgražanj, ker je lovec ustrelil mladiča. "Gamad morilska!" "Sramota, mladiče pobijate!" "Ne lovec, gnus od človeka"

Objavo je kmalu po poldnevu umaknil. "Zaradi neprimerne komunikacije, komentarjev sem objavo umaknil," je pojasnil Gasser.

Borili se bodo za novo odločbo

Z odstrelom enega volka je kvota za to območje izpolnjena, se bodo pa po Čemažarjevih besedah tamkajšnji lovci in prebivalci borili, da bodo dobili novo odločbo, saj je volkov bistveno več, kot se je sprva predvidevalo.

Na Cerkljanskem je pred časom nastala pobuda oz. peticija za odstranitev nevarnih zveri iz okolja, saj so se napadi volkov na rejne živali - drobnico, govedo in konje - v zadnjem času okrepili, pobudniki peticije, pod katero so zbrali približno 3000 podpisov, pa opozarjajo, da volka na tem širšem območju cerkljanskega in škofjeloškega hribovja ni bilo že vsaj sto let.

Med pobudniki je bil prav Čemažar, podpisniki pa si želijo, da bi država sistemsko uredila zakonodajo na način, da bo preprečila, da se podobne anomalije z zvermi ne bodo več ponovile.

Po interventnem zakonu ustrelili več deset medvedov, nobenega volka

DZ je pred poletnimi počitnicami sprejel zakon o interventnem odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave, ki je začel veljati konec junija.

Vlada je interventni zakon pripravila, ker se odvzem omenjenih zveri iz narave po odločitvi upravnega sodišča ne izvaja, populaciji medveda in volka pa sta se prenamnožili in pritisk prizadetih kmetov v zadnjih mesecih je bil velik. Po zakonu lovci lahko 175 od 200 medvedov predvidenih za odvzem odstrelijo, 25 pa so predvidene izgube zaradi drugih vzrokov, medtem je za odstrel predvidenih 11 volkov, a se ta zaustavi, če se ustreli pet odraslih živali.

Pred nekaj več kot tednom dni so iz lovske zveze sporočili, da lovci v okviru interventnega zakona aktivno izvajajo lov na volka v Kočevskem, Notranjskem in Primorskem lovskem območju. Sedem volkov se lovi na podlagi interventnega zakona, en volk pa na podlagi odločbe.

Do zdaj so po zakonu odstrelili več deset medvedov, ne pa tudi volka, zaradi česar so potem po pogovorih z deležniki pristojni nekoliko prilagodili tudi sicer stroga pravila glede odstrela volka in razširili lovna območja.

ljubljana29.01.08...medved...zivalski vrt...ljubljana...foto: anze petkovsek... Slovenija Odvzem še 175 medvedov in 11 volkov
Komentarjev 131
  • Avatar Maja Kajza
    marelica 11:08 03.september 2019.

    kaksno sprenevedanje in hinavscina pa je to? v vsaj 1/3 objektov v Sloveniji po stenah visijo trofeje...vedno je obstajal sportni lov in odstrel, kaj komu ni jasno...jaga ali safari...

  • Borut_Bavarski 09:10 03.september 2019.

    kaj ima način prehranjevanja veze s strahopetnim in sadističnim ubijanjem veze? A ker je moron ustrelil volčjega mladiča, bodo imele krave več mleka? Fuknjenci zdegenerirani motenci iz rovt.

  • Avatar ovca
    ovca 08:38 03.september 2019.

    večina komentarjev je blaaa,blaaaa.Argumenti so tisti,ki prepričajo intiligentne ljudi.Tisti, ki se gre ovčjerejca,MORA v prvi vrsti poskrbeti, da so njegove ovce VARNE.Vse podatke, kaj se potrebuje, lahko povprečno intiligenten človek v eni uri dobi na internetu!Če bodoči ovčjerejec ne misli ...prikaži več narediti NIČ,ampak ovce samo naseliti sredi ničesar in na koncu kasirati,naj se NE GRE ovčjereje.Država za zaščito ovac nudi pomoč,subvencije,itd.Ampak kot zgleda, so takšni "ovčjerejci"željni samo KRVI!