Slovenija
22 ogledov

Na cestah plužne skupine, voda zaliva kleti

Reka Sora pri Žireh
1/3
Bojan Možina
Vreme povzroča preglavice po Sloveniji. Popoldne so se bodo padavine okrepile in zajele vso državo. Dars opozarja na slabo vidljivost ter sneg na cestišču. Arso: reke lahko prestopijo bregove, ponoči močan veter.

Napovedi vremenoslovcev so se uresničile. Meja sneženja se je v notranjosti države spustila do nižin, proti večeru pa lahko na jugu države tudi zagrmi, piše Agencija RS za okolje (Arso). Ponekod še vedno dežuje.

Zaradi velike količine padavin so pretoki rek danes po vsej državi povečali iz srednjih na velike pretoke. Po zadnjih podatkih Oddelka za hidrološko prognozo, Agencije RS za okolje, so pretoki rek po državi veliki. Pozno popoldan sta opozorilne pretoke presegli Ljubljanica in Vipava v zgornjem toku.
Večinoma pretoki še nekoliko naraščajo. Vipava v zgornjem toku, Idrijca in tudi narastla Cerknica na zahodu države so že dosegle visokovodno konico.

V osrednjem delu države narašča še pretok Ljubljanice, ki bo največji predvideni pretok 285 kubičnih metrov na sekundo (dvoletna povratna doba) v prvem delu noči. Gradaščica je ob 16.30 uri dosegla največji pretok 55 kubičnih metrov na sekundo, ki sedaj upada. V osrednjem delu še narašča Pšata, ki je presegla opozorilni pretok 30 kubičnih metrov na sekundo. V južnem delu države bo Krka dosegla največji pretok 290 kubičnih metrov na sekundo (dvoletna povratna doba) jutri popoldan. Kolpa je ob pretoku 440 kubičnih metrov na sekundo (srednje velik pretok) pričela upadati. V skrajnem severovzhodnem delu države je opozorilni pretok presegla Velika Krka v Hodošu, ki pa tudi že kaže tendenco zmanjševanja porasta.

Reke, ki so presegle opozorilne pretoke poplavljajo na ožjih območjih vsakoletnih poplav. V naslednjih urah se bo večina pretokov pričela zmanjševati. Naraščale bodo še Vipava v spodnjem toku, ki bo sredi noči presegla opozorilni pretok. Predvidena visokovodna konica bo presegla 290 kubičnih metrov na sekundo (petletna povratna doba). Ponoči in v nedeljo bosta še naraščali kraški reki Krka in reka Reka.

Voda zalila več kleti

Voda pa je zalila tudi več kleti, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje. Težave je povzročala v Prekmurju in Savinjski dolini. V Spodnjih Negonjah pri Rogaški Slatini narasla voda potoka ogroža stanovanjsko hišo, pri gradbišču v Ločici pri Vranskem pa zaradi nanosa vej in drugih naplavin obstaja nevarnost, da se bo reka Bolska prelila čez nasip. Voda poplavlja tudi v Kamniku, Polhovem Gradcu in Ajdovščini.

Ponoči močan veter

Preglavice bo po podatkih Arsa povzročal tud močan veter. Ponoči se bo namreč na Primorskem krepila burja, na Gorenjskem in Koroškem pa severni veter. "Predvidoma bo veter najmočnejši od sobote 2.2. ob okoli 18h do nedelje 3.2. dopoldne. V tem času bo burja v sunkih lahko dosegala hitrosti med 100 in 130 kilometrov na uro, severni veter pod Karavankami pa od 80 do 100 km/h."

Jutri se bo zjasnilo

Padavine bodo jutri zjutraj ponehale, popoldne se bo delno zjasnilo, burja pa bo oslabela in do popoldneva povečini ponehala. Žal pa zunakj kljub temu ne bo prijetno, saj se bo ohladilo; najnižje jutranje temperature bodo od -4 do 1, ob morju okoli 5, najvišje dnevne od 1 do 5, na Primorskem do 10 stopinj Celzija.

Začetek tedna bo suh

V ponedeljek bo na Primorskem delno jasno, drugod zmerno do pretežno oblačno in suho. V torek zjutraj bo delno jasno, čez dan pa se bo oblačnost povečala in proti večeru bo ponekod lahko rahlo snežilo.

Slaba vidljivost na Primorki

Dars je že dopoldne voznike opozarjal, da na primorski avtocesti na relaciji Vrhnika-Logatec-Unec-Postojna-Razdrto-Senožeče popoldne pričakujejo močno sneženje, ki ga bodo na odseku med Uncem in Senožečami spremljali močnejši sunki burje. Zaradi vetra se sneg vrtinči in še poslabšuje vidljivost za voznike.

Vendar na cestah, kljub snegu ni posebnih zastojev, je povedal Marjan Koler iz Družbe za avtoceste RS (Dars). Zaradi pravočasnega izločanja tovornih vozil, ki so ga pričeli že nekaj po 15. uri, ko so se znižale temperature, prav tako še ni prišlo do zdrsa. Izločanje poteka na primorski avtocesti v obe smeri in na hitri cesti skozi Vipavsko dolino. Tu pa zaradi burje velja tudi prepoved za hladilnike in vozila s ponjavami med razcepom Nanos in Ajdovščina, na regionalni cesti Podnanos-Ajdovščina in na cesti Tri hiše- Volčja Draga pa za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.

Zaradi močnih padavin med Vrhniko in Senožečami je že na delu vseh 25 zmogljivih vozil, med katerimi so večinoma plugi. Ker se sneg hitro oprijema vozišča, so vozila v stalni pripravljenosti in krožijo na tej relaciji. Sodeč po vremenski napovedi pričakujejo, da se bo močnejše sneženje umirilo nekje do polnoči, je še povedal Koler.

Zaradi snega na cestišču velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike na cesti Ajdovščina-Col-Črni vrh-Godovič-Idrija. Na cestah Mrzli studenec-Rudno polje (na Pokljuko) in Podkoren-Korensko sedlo ter na prelazih Predel in na avstrijski strani Ljubelj in Jezersko so obvezne verige. Cesta čez prelaz Vršič je zaprta, kakor tudi cesta na avstrijski strani prelaza Korensko sedlo, kjer se je zgodila tudi nesreča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.