Slovenija
239 ogledov

Na daljši rok se ne izplača

Električni grelnik Shutterstock
Električni grelniki. Za kratko obdobje je dogrevanje prostorov smotrno.

“Zjutraj in zvečer kopalnico ogrejemo s kaloriferjem. Babica, ki jo rado zebe, si sobo ogreje z oljnim radiatorjem. Ali je naše ravnanje smiselno ali naj se raje odločimo za začetek kurilne sezone?” sprašuje Žurnalov bralec.

“Če za kratek čas potrebujemo nekoliko višjo temperaturo le v kopalnici, je smotrno dogrevanje s kaloriferjem ali, še bolje, z infra pečko. Predvsem, ker naj bi se po napovedih vremenoslovcev temperature ponovno nekoliko dvignile,” pojasnjuje Marko Pečkaj iz centra za energetsko učinkovitost na Institutu Jožef Stefan.

Za dan ali dva se izplača

V primeru ogrevanja hiše s starejšim kotlom na kurilno olje strokovnjak svetuje, da je smiselno dogrevanje na elektriko, vendar le za krajše obdobje in pri zmernih zunanjih temperaturah. “Dan ali dva gretja enega prostora za kratek čas z električnimi grelniki je ekonomsko še smotrno. Za daljše obdobje pa se takšno gretje finančno ne izide več in je varčneje zagnati celoten sistem gretja, sploh če imamo takšnega na zemeljski plin, lesno biomaso ali daljinsko ogrevanje,” meni Pečkaj.

Novejši imajo male izgube

Ogrevanje enega prostora na višjo temperaturo je smiselno v primeru novejšega sistema centralnega ogrevanja z nameščenimi termostatskimi ventili in glavami na radiatorjih. Novejši sistemi imajo namreč majhne lastne izgube in ne vplivajo toliko na ekonomiko ogrevanja samo enega prostora v prehodnem obdobju. “Če pa je sistem ogrevanja starejši, je zaradi velikih lastnih izgub sistema bolj smiselno gretje sobe s kaloriferjem oziroma podobnim električnim grelcem, vendar le za kratek čas,” še pove Pečkaj.

V prehodnem s klimo

Glede dogrevanja enega prostora za par ur na dan v prehodnem obdobju Pečkaj svetuje klimatsko napravo – z ekonomskega in ekološkega vidika.

Komentarjev 7
  • Ronald Reagan 10:36 04.november 2012.

    Draga žalostna sova.poznamo kontaktno, konvekcijsko in radiacijsko ogrevanje.Infra peč je radiacijsko ogrevanje, če ji dodamo ventilator imamo pa zmešane jabolka in hruške. Neki šalamasl skratka.Ne reklamirajte bedarij.

  • Ronald Reagan 10:33 04.november 2012.

    Mislim...ta ga pa pihne...ijooj...in ta je svetovalec.Svašta mi plačujemo...Strinjam se edino okoli klime...to pa je zakon

  • mojstermiha99 10:32 04.november 2012.

    Dragi mphočitno ne veste, da obstajajo že Infra pečke, ki imajo še ventilator vgrajen (celo narejene v Sloveniji) - vprašajte po trgovinah. Infra žarki, pa telo ogrejejo v globino in imajo boljši učinek kot kalofifer.