Slovenija
8 ogledov

Na Gorenjskem je najhuje

Predsednik SGS Rajko Bakovnik meni, da številni lastniki in menedžerji izkorišča Žurnal24 main
Raziskava sveta gorenjskih sindikatov je pokazala, da delodajalci poskušajo krizo prebroditi predvsem na račun delavcev.
Število registriranih brezposelnih na Gorenjskem se zelo razlikuje od slovenskega povprečja, je na četrtkovi novinarski konferenci ocenil predsednik Sveta gorenjskih sindikatov (SGS) Rajko Bakovnik. Opozoril je, da se je letos število povečalo za skoraj 35 odstotkov, od maja lani pa za več kot 60 odstotkov.

 

Polovica manj mest

• 15 tisoč članov ali 23 odstotkov vseh zaposlenih na Gorenjskem šteje Svet gorenjskih sindikatov.
• Letos je bila na Gorenjskem prijavljena skoraj polovica manj prostih delovnih mest kot v istem obdobju lani, plače v zadnjem letu pa so se zvišala za pet odstotkov.

Raziskava razkriva
Na osnovi raziskave, ki so jo med svojimi člani opravili prejšnji teden, je razvidno, da je kriza na Gorenjskem daleč najbolj prizadela delavce, saj jo poskušajo podjetja večinoma prebroditi na njihov račun.

V dobri petini gorenjskih podjetij so v odgovor na krizo uvedli skrajšanje delovnega časa, še januarja je bilo takih podjetij za tri odstotke. V približno petini podjetij so tudi znižali plače, januarja je bilo takih podjetij šest odstotkov manj.

Potuha
Velika večina gorenjskih podjetij, v katerih so uvedli skrajšani delovni čas, je državo sicer zaprosila za subvencioniranje, vendar finančno pomoč vlade dodaja k plači delavcev le en delodajalec, vladni ukrepi pa so bili marsikateremu podjetju v potuho, saj se je v krizi znašlo že prej, ugotavljajo pri SGS.

Nasploh je po mnenju SGS očitno, da se niso številna podjetja ob velikih spremembah v zadnjih dvajsetih letih ničesar naučila in da so rezerve, s katerimi bi lahko lažje prebrodila krizo, že zdavnaj izkoristila.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.