Slovenija
6685 ogledov

Na GZS ogorčeni: Vlada krši pravila!

vlada rs vlada Roberta goloba Flickr/Vlada RS
V Gospodarski zbornici Slovenije so izrazili neprijetno presenečenje nad tem, da je vlada na današnji dopisni seji obravnavala in sprejela predlog zakona o dolgotrajni oskrbi. Ker predloga zakona pred tem na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS) niso obravnavali, to predstavlja kršitev pravil o delovanju ESS, so opozorili v GZS.

Kot so navedli v sporočilu za javnost, je predlagano besedilo tudi v nasprotju z obljubami o razbremenitvi stroškov dela kot enega od ciljev ob napovedi reform, saj prinaša dodatne obremenitve za gospodarstvo.

Predlog zakona namreč, kot so navedli v GZS, predvideva uvedbo dodatnega prispevka, pri čemer odstotek prispeva zavarovanec, drugi odstotek pa delodajalec, kar bo dodatno obremenilo plače, ki da so v Sloveniji v primerjavi z ostalimi državi EU že zdaj nadpovprečno obremenjene. "Dodatni prispevki pa bodo še zmanjšali konkurenčnost Slovenije in njeno privlačnost za tuje investitorje in delavce," so prepričani v GZS.

Brez soglasja socialnih partnerjev

Kot so navedli, je predlog zakona obravnavala tudi pogajalska skupina Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), ki pa ni dosegla niti minimalnega soglasja socialnih partnerjev. Ker predloga zakona na ESS niso obravnavali, to predstavlja procesno kršitev socialnega dialoga oz. kršitev pravil o delovanju ESS, "čeprav je vlada ob nastopu mandata poudarjala pomen socialnega dialoga in vključitve socialnih partnerjev v vse bistvene zakonodajne spremembe", opozarjajo predstavniki delodajalske strani.

Ob tem so še dodali, da predlog financiranja ni bil predmet javne razprave. V javno objavljenem predlogu zakona je bil namreč del, ki se nanaša na ureditev financiranja, izključen.

"Delodajalske organizacije zato predlagamo, da se v nadaljnjih postopkih financiranje izloči iz tega zakona in se ta del uredi v posebnem zakonu o financiranju dolgotrajne oskrbe. S tem bi pridobili nekaj dodatnega časa za iskanje drugačnih oziroma alternativnih rešitev," so sporočili iz GZS.

Vlada je na današnji dopisni seji potrdila predlog zakona o dolgotrajni oskrbi za sprejem po nujnem postopku. Obravnavo predloga zakona, ki ureja postopen začetek izvajanja pravic do dolgotrajne oskrbe, je začela že na četrtkovi seji, pred potrjevanjem pa ga poslala tudi v obravnavo na ESS, vendar ta na zadnji seji v petek ni bil sklepčen.

Tudi trenutno predsedujoči ESS Jakob Počivavšek iz sindikalnih v vrst je za STA poudaril, da vlada s potrditvijo predloga zakona o dolgotrajni oskrbi pred obravnavo na ESS krši pravila sveta.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • pravičnik77 10:21 27.junij 2023.

    člani GZS kradejo državni in privatni denar kot nori pa se jim nič ne zgodi... to so pa tiho, bangra. Isto velja za obrtnike, izkoriščajo nesrečo drugih, da se kar kadi.. in to z državnim denarjem. vse to ob pomoč ...prikaži večč in asistenci iz gospodarskega ministrstva

  • bobubob 07:40 27.junij 2023.

    Vsi organi kršijo, pa ne le pravila temveč ustavo in vso zakonodajo navzdol, do zadnjega predpisa o dovoljenem številu kur na posesti. Jankovićeva kanalizacija je lep in praktičen primer, kako to gre. Vsem na očeh. Kdo nam pa kaj more? ...prikaži več? Jeben*o več nas je ! Hvala volilcem, ki so v begu pred Janševimi poblaznelimi dohtarji pribežali v to gnezdo slinastih in vedno lačnih hijen! Hvala tukajšnjim levodesnim hlapcem, ki jim je še vedno glavni cilj, zlesti čim globlje v rit bruseljske kamarile.

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:31 27.junij 2023.

    Ga ni človeka v Sloveniji, ki bi lahko posegel v zdravstveni konglomerat...kaj mislite, da se bodo odrekli provizij, nagrad, dobička ? GZS je ugrabila mafija ! in mafija si ne želi sprememb.