Slovenija
250 ogledov

Na Hrvaškem za 38 % cenejši

Lekadol Jaka Dimc
Lekadol. Ceno določajo Lek, veletrgovec in lekarna.

Lekadol | Avtor: Jaka Dimc Jaka Dimc
Cena zdravil. “Ko sva bila z možem na počitnicah v Opatiji, je zbolel, zato sem šla v lekarno po lekadol. Presenetilo me je, ko sem za škatlico plačala le 21 kun (2,78 evra), kar je dosti manj kot pri nas. Kako je to mogoče?” se je vprašala bralka.

Enaka škatlica lekadola v Lekarni Ljubljana stane 4,49 evra, kar je 38 odstotkov več. V Leku te razlike niso komentirali, zapisali so le, koliko to zdravilo stane pri nas, in dodali: “Bolnik lahko dobi zdravilo tudi na recept, če zdravnik tako oceni bolnikovo zdravje.”

Cene se oblikujejo prosto

Prav tako niso odgovorili na vprašanje, ali so vsa njihova zdravila v Sloveniji dražja kot v tujini. Iz Leka so sporočili le, da je “oblikovanje cene za končnega potrošnika v različnih državah različno in je odvisno od zakonodaje, ki jo predpiše vsaka posamezna država”.

Drugače pravijo na javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke: “V skladu z veljavno zakonodajo v Sloveniji reguliramo samo cene zdravil, ki se financirajo iz javnih sredstev. Zdravilom, ki se ne financirajo iz javnih sredstev, kamor spada tudi večina zdravil, ki se izdajajo brez recepta, se cene oblikujejo prosto.”

Dodali so, da je cena zdravila sestavljena iz več elementov: cene proizvajalca, marže veletrgovca, marže prodajalca v prometu na drobno, za zdravila pa se v Sloveniji plačuje tudi 8,5-odstotni DDV. Ker se zdravila v prosti prodaji ne financirajo iz javnih sredstev, cene pri nas prosto oblikujejo proizvajalec (v tem primeru Lek), veletrgovec (LL Grosist) in lekarna (Lekarna Ljubljana), vsak v svojem segmentu, so dodali na agenciji. V LL pa so povedali, da je pri njih cena lekadola med najnižjimi v Sloveniji, saj drugod stane 4,87 evra in več: “Poudarjamo, da je naša cena odvisna od nabavne cene in lekarniške storitve; slednja je ravno v LL med najnižjimi v Sloveniji, zato je tudi cena lekadola v LL tako ugodna.”

Komentarjev 8
  • Scott 00:51 26.maj 2013.

    Odslej pa bo vse še dražje, saj Tutiturumtutu dviga ddv!

  • Scott 00:48 26.maj 2013.

    Na Češkem pa za 50%, tako kot Nalgesin S.

  • Šemefuky 19:59 25.maj 2013.

    Biznis je biznis nje, zdravila vsak rabi in tukaj se najlažje šiša ovce nje. Klinac gleda to rajo glupo, ki to hladnokrvno sprejema. Vsi ubogi politiki, sodstvo, zdravniki in ostali lopovi pa teh razlik v ceni ne občutijo. Saj če ...prikaži več imaš par jurjev na mesec so jaka muda po čem je Lekadol, kruh in mleko. In če zmanjka si tako ali drugače vzamejo. Tako naj gredo vsi skupaj v 3PM.