Slovenija
18 ogledov

Na humanitarno še nihče

"Slovenija je pravna država, in grozno je, da se pravna država izgovarja na prav Žurnal24 main
Prejemniki podpore. Zavod jih je letos na delo napotil le slabo polovico.
Samo še na zaposlitev
Zdajšnja zakonodaja. Brezposelni, ki prejema socialno pomoč, mora sprejeti vsako zaposlitev ali delo po avtorski ali podjemni pogodbi, po treh mesecih prejemanja pomoči pa tudi začasno humanitarno delo. Humanitarno delo lahko traja najmanj osem ur na teden in največ 56 ur na mesec. Nova zakonodaja. Brezposelni, ki je socialno podporo zadnje leto prejel več kot devetkrat, mora sprejeti vsako zaposlitev, na katero ga napoti zavod. Nova zakonodaja bo začela veljati junija.

Napotitve na delo. V evidenci zavoda za zaposlovanje je bilo sredi novembra prijavljenih kar 40.558 brezposelnih, ki prejemajo denarno socialno pomoč, od tega pa jih je zavod na prosta delovna mesta letos napotil le 17.925. Nekatere sicer večkrat, tako da je bilo vseh letošnjih napotitev 68.733.

Na humanitarno delo niso poslali niti enega prejemnika socialne podpore, čeprav mora brezposelni po zakonu o socialnem varstvu iz leta 2006 po treh mesecih prejemanja denarne socialne pomoči sprejeti vsako, tudi humanitarno ali drugo začasno delo, ki mu ga ponudi zavod.

“Preveč nejasnosti”
“Zavod na humanitarna dela brezposelnih ni napotoval, ker za to ni bilo ustreznih pravnih podlag,” so razlog navedli na zavodu in dodali, da so se “v praksi srečevali s težavami, ki so onemogočale ustrezno izvajanje te določbe”.

Kot nam je povedala predstavnica zavoda za odnose z javnostmi Katja Vatovec, denimo ni bilo jasno, kdo bo takemu delavcu plačal zdravniški pregled, ali pa na primer to, kdo bo odgovarjal, če se brezposelnemu pri delu zgodi nesreča – zavod ali humanitarna ustanova. Simona Strnad s Centra za socialno delo Moste - Polje pa meni, da zavod ne napotuje na humanitarna dela zato, ker preprosto ni delovnih mest.

1.298 prejemnikov socialne podpore je zavod zaradi kršitev obveznosti letos izbrisal iz evidence brezposelnih. Za pol leta so izgubili pravico do socialne pomoči.

Ne bo več obvezno
Prav zaradi pravno neurejenega položaja, ker se je to v praksi težko izvajalo, se je obveznost humanitarnega dela v novi ureditvi, ki bo začela veljati prihodnje leto, opustila.

“To pa seveda ne pomeni, da se brezposelni, ki želijo opravljati takšna dela, vanje ne bi ali ne bodo mogli vključevati. Opuščena je le obveznost napotovanja in sprejemanja takšnih del,” so pojasnili na ministrstvu za delo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.