Slovenija
173 ogledov

Na Ivančno vsako leto manj dijakov

Fotografija je simbolična. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Srednja šola Josipa Jurčiča v zadnjih letih beleži precejšen upad vpisa: leta 2006 so imeli 802 dijaka, letos okoli 550. Ravnatelj to pojasnjuje s splošnim upadom števila generacij.

"Smo šola brez varnostnika, šola sproščenih in veselih dijakov in razumevajočih profesorjev." Tako se glasi pozdravni nagovor na strani Srednje šole Josipa Jurčiča v Ivančni Gorici. Hkrati so tudi šola, v katero se je to šolsko leto (2010/2011) vpisalo okoli 250 mladih manj kot leta 2006.

Pobegnejo v Novo mesto in Ljubljano
Srednjo šolo v Ivančni Gorici zadnja leta vodi Milan Jevnikar, sicer tudi predsednik Komisije za mandatna vprašanja, volitve, imenovanja in priznanja v tej občini. Vir blizu šole, ki ga skrbi upad zanimanja za gimnazijo v Ivančni Gorici, nam pove: "Jevnikar upad števila vpisanih opravičuje z upadom generacij, števila otrok – ampak, zakaj potem tudi v Litiji ali Novem mestu ni upada? Pogoje imamo idealne, zraven je osnovna šola, ampak Jevnikar tega ne zna izkoristiti. Veliko dijakov gre raje v Novo mesto ali Ljubljano. Vsi razmišljajo v smislu če ne bom prišel nikamor, bom šel pa na Ivančno!"

Jevnikar našteva uspehe gimnazije: "Od petih udeležencev letošnje fizikalne olimpijade na Tajskem sta dva dijaka iz naše gimnazije. Od sedmih kandidatov za olimpijado iz biologije je eden naš dijak, letos imamo na državnih tekmovanjih 5 zlatih priznanj za matematiko, 2 zlati za fiziko, na tekmovanju iz nemščine smo bili prvi, na tekmovanju za Cankarjevo priznanje pa je naša gimnazija zasedla drugo in četrto mesto."

Gimnazija v Ivančni Gorici sicer nima omejitve vpisa.

"Vpis manjši zaradi upada generacij"
Še leta 2006/07 sta šolo obiskovala 802 dijaka, nato pa je število le še upadalo: leta 2007 je bilo vpisanih 700, naslednje leto 682 dijakov, leta 2009 pa samo še 623. V tem šolskem letu po naših podatkih šolo obiskuje le še 545 srednješolcev. "Upad generacij v Sloveniji znaša približno tretjino. Leta 2004 se je v šole vpisovalo 27 tisoč prvošolcev, letos pa 18.021," razliko pojasni Jevnikar.

Šola je v zadnjih letih prenehala izvajati program Ekonomska gimnazija, Trgovec naslednje leto bodo s seznama črtali še Maturitetni tečaj. "To je politika ministrstva za šolstvo, kjer pravijo, da ta program nima bodočnosti. Mene zelo preseneča, da so začeli v Ivančni Gorici. Pri ostalih je do ukinjanja prišlo naravno, ker se dijaki niso vpisovali v te programe. Mi smo naše programe izvajali dobro. Ne vem, zakaj je prišlo do upada vpisa starši so preprosto usmerili otroke drugam in na druga področja," pravi Jevnikar.

Lani prvič poslovali z izgubo
Poročilo za šolsko leto 2009/2010 kaže, da se je med letom prepisalo 56 dijakov, leto pred tem celo 61. Poleg tega pa je šola lani prvič poslovala z izgubo, in sicer v višini 39.310 evrov. Še leta 2009 so zabeležili več kot 28 tisoč evrov prihodka. Ravnatelj pove, da so imeli lani "nenavadno razporejeno kurilno sezono in približno 75 odstotkov večjo porabo energentov kot leto prej".

Kdo od učiteljev bo letel?
Nekateri učitelji naj bi se bali odpuščanj zaradi krčenja programov; druge je strah, da bodo še ti dijaki pobegnili v Trebnje, če jim bo tam uspelo uresničiti načrt gradnje gimnazije. "Za zdaj še ni bilo odpuščanj, se pa pričakuje, da se bomo tudi s tem morali soočiti," priznava Jevnikar in na vprašanje, koliko učiteljev bo ostalo brez dela, odgovori, da točne številke še ne ve.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.