Slovenija
38 ogledov

Na izmenjavi v podjetjih je bilo 15 javnih uslužbencev

Javni uslužbenci bodo, če ustavno sodišče ne bo zadržalo odredbe ATVP, na svoje Žurnal24 main
V 15 slovenskih in tujih podjetij je za pet dni odšlo delati 15 javnih uslužbencev, v javno upravo pa so šli za en teden izkušnje nabirati zaposleni v gospodarstvu. Oboji so nad izkušnjo navdušeni.

Iz javnega sektorja je na izmenjavo v podjetje Halcom odšla Suzana, ki je po enotedenski izkušnji ugotovila, da državna uprava ni dovolj vitka. "Več bi moralo biti stika s končnimi uporabniki," je poudarila. 

O odličnih izkušnjah v zasebnem sektorju je spregovorila tudi Mateja, ki je en teden delala v podjetju SAP. "Spoznala sem se svetovalci za upravljanje s človeškimi viri, dali so mi konkretne predloge kako delati na tem področju," je dejala in poudarila: "Vsi so ciljno orientirani, pomemben je občutek pripadnosti podjetju, to bi rada prenesla tudi na naše ministrstvo." 

Do podobnega zaključka je prišel Anton, ki so ga pod okrilje vzeli v MSD, pomanjkljivosti pa je našel tudi v zasebnem sektorju.

"Javna uprava ne dela na ljudeh, na tem področju šepa. Zasebni sektor pa ne pozna vseh kanalov prek katerih bi lahko komuniciral z državo in tako pripomogel k boljšemu okolju. Vzpostaviti bi bilo treba proces konstantne komunikacije javne uprave z gospodarstvom," je dejal. 

Minister: "Napak se ne sme kaznovati!"

Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji je pilotni projekt Partnerstva za spremembe izvedlo v sodelovanju z ministrstvom za javno upravo (MJU). "Idejo smo že večkrat predstavili pristojnim ministrom, a se je zanjo odločil šele minister Boris Koprivnikar," je povedala direktorica Ajša Vodnik. 

"Želeli smo preveriti stereotipe da v javnem sektorju nihče ne dela. Dejstvo je, da se v javni upravi veliko dela, a malo naredi. Ena od stvari, ki me je presenetila, ko sem postal minister je število inteligentnih in sposobnih ljudi. Prav čudno se mi je zdelo, da ti ljudje ne spremenijo sistema. Toda graditi moramo okolje, kjer bodo lahko ljudje naredili tudi kakšno napako. Napak se ne sme kaznovati – vsi smo zmotljivi. Ne smemo pa dovoliti nezakonitosti in netransparentnosti," je poudaril minister za javno upravo Koprivnikar, ki je prepričan, da je eden od razlogov za slabšo učinkovitost javnih uslužbencev tudi strah pred morebitnimi posledicami, če naredijo nekaj narobe. 

"Slišali ste ideje, zdaj jih uresničite" 

Primož Zupan, ki na Halcomu upravlja z novimi idejami, je ministru vrgel žogico: "MJU bi lahko bil inkubator idej za javno upravo. Slišali ste, kako dihamo končni uporabniki in zdaj imate priložnost, da te ideje uresničite." 

Koprivnikar mu je odgovoril: "Z majhnimi koraki lahko pridemo daleč. Velike spremembe se začnejo z velikimi idejami in pri tem običajno tudi ostane. Prave spremembe se dogajajo z majhnimi koraki. Toda saj veste, kako je s spremembami … Naj ponazorim s primerom kako greš na bungee jumping. Nekateri so slišali, da je to super, gredo, se privežejo in skočijo. Drugi, vidijo in slišijo druge, ki so skočili, nato skočijo še oni. Na koncu jih vedno ostane nekaj, ki jih je treba privezati in poriniti." 

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • allstarr111 12:46 09.junij 2015.

    Jep to je res, k dodatnemu bulšitu v celi JU pa primomorejo še razna podjetja za usposabljanje ki z drugim kot JU niti ne delajo, V bistvu ne bi bilo napak da bi na tem področju malo preanalizirali zadeve, pač ...prikaži več plačuješ zunanjo firmo da ti bo nekaj izboljšala, a v bistvu imaš enak kader ali celo boljši, ki po pisarnah sedaj vegetira in čaka kdaj bo cajt za it domov.To je tko k dab poslušal slab vic.