Slovenija
89 ogledov

Na Jesenicah odpirajo izobraževalni center islamske skupnosti

Izobraževalni center Islamske skupnosti v Sloveniji Islamska skupnost v Slo
Islamska skupnost v Sloveniji danes slovesno odpira izobraževalni center na Jesenicah, prvi tovrstni objekt v državi.

"Zapuščeni objekt na Jesenicah smo kupili že leta 2011. Po ureditvi vseh potrebnih dovoljenj in ostale papirologije smo ga temeljito obnovili v moderno urejen center z dvema predavalnicama in sobami s 25-timi ležišči," pojasnjuje tajnik Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić.

V obnovo objekta in njeno opremo so vložili dober milijon evrov. "Poleg denarja, ki smo ga zbrali v Islamski skupnosti, smo preko razpisa pridobili tudi denar iz Kuvajta, preko njihove vladne organizacije Kuwait public awqaf foundation," pravi Porić in pri tem izpostavi, da so objekt in njegove prostore uredili po "zgledu nekaterih objektov, ki so jih videli na zahodu, kot jih imata recimo katoliška cerkev, evangeličani in drugi".

V izobraževalnem centru so uredili tudi restavracijo odprtega tipa. "Njena ponudba je vsekakor v skladu z našo kulturo brez alkohola in svinjskega mesa in kot taka je vsekakor pridobitev za Jesenice," je prepričan Porić.

Informacije o islamu

Pridobitev za gorenjsko mesto bo, kot je prepričan Porić, tudi program izobraževalnega centra. "Izvajali bomo neformalna izobraževanja, na katera bo dostop možen vsem, ne le muslimanom. Nudili bomo informacije o islamu, o muslimanih, islamski kulturi in zgodovini. Morda bomo pripravili tudi kak tečaj arabskega jezika, ki je v Sloveniji precej aktualen," doda Porić.

Danes popoldne v centru pripravljajo svečani sprejem za Jeseničane, na katerem pričakujejo tamkajšnjega župana, predstavnike ostalih verskih skupnosti, načelnico upravne enote, povabili so učitelje in ravnatelje osnovnih in srednjih šol. V soboto sledi še slovesnost za vernike ob 25-letnici delovanja islamske skupnosti na Jesenicah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.