Slovenija
210 ogledov

Na kako dobro šolo hodi vaš otrok?

Prazna učilnica Shuttestock
Podatki o uspešnosti osnovnih in srednjih šol postali javni.

"Seznama šol sta odraz uspešnosti šol na NPZ in maturi, kar ni nujno tudi odraz kvalitete šol," so zapisali na fakulteti Alma Mater Europaea, ki je objavila seznam najuspešnejših slovenskih šol. 

Najuspešnejše osnovne šole so razvrstili na podlagi rezultatov nacionalnega preverjanja znanja (NZP), ki se izvaja ob koncu šestega in devetega razreda.

Najuspešnejše osnovne šole
1.    Osnovna šole Majde Vrhovnik (71,10 točke)
2.    Scuola elementare Vincenzo e Diego de Castro Pirano – Osnovna šola Vincenzo e Diego de Castro Piran (70,30 točke)
3.    Osnovna šola Kolezija (68,73 točke) 
4.    Osnovna šola Prežihovega Voranca Ljubljana (68,10 točke) 
5.    Osnovna šola Milana Šuštaršiča (67,50) 

Celoten seznam najuspešnejših šol si lahko ogledate na tej povezavi.

Bežigrajska gimnazija vodi

Srednje šole pa so na razvrstili po uspešnosti, ki jo dijaki dosegajo na maturi. Lestvico bodo vsako leto posodabljali. 

Najuspešnejše srednje šole
1.    Gimnazija Bežigrad (98,37 točke)
2.    Zavod sv. Stanislava, Škofijska klasična gimnazija (98,07 točke)
3.    Gimnazija Vič (97,77 točke)
4.    Zavod sv. Frančiška Saleškega, Gimnazija Želimlje (97,63 točke)
5.    Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer (96,55 točke)

Celoten seznam najuspešnejših srednjih šol si lahko ogledate na tej povezavi.

Razpad šolstva?

Državni izpitni center podatkov do zdaj ni želel razkrivati. Upravno sodišče pa je razsodilo, da so podatki o analizi rezultatov po posameznih šolah prosto dostopni, s čimer se strinjajo tudi v uradu informacijske pooblaščenke.

Dušan Merc, ravnatelj Osnovne šole Prule, po drugi strani meni, da bo objava rezultatov prinesla "rangiranje šol in razpad slovenskega šolstva". Meni, da NZP niso realen pokazatelj otrokovega znanja, saj na uspeh vpliva tudi socialno okolje. "Žal je tako, da so le redki otroci revnih družin v šoli uspešni, in če šola deluje v revnem okolišu, so njeni rezultati na NPZ slabši," meni.

Štrukelj besen

Ogorčen je tudi Branimir Štrukelj s sintikata vzgoje in izobraževanja. "Ta seznam, ki so ga naredili, je metodološka katastrofa, mešajo hruške in jabolka in nekaterih podatkov sploh niso upoštevali. Dejansko seznam ne govori o kakovosti pouka v posameznih šolah, Sem besen," komentira.

Informacjska pooblaščenka je po njegovem naredila veliko škodo slovenskim otrokom. "Ljudje s tem seznamom niso dobili prav nič, ne more se na tak način na primer primerjati ena šola, v kateri je veliko otrok priseljencev in ena ljubljanska šola, na katero hodijo otroci premožnih in njihovi starši zmečejo velike vsote denarja za njihovo dodatno izobraževanje," je odločen Štrukelj.

Komentarjev 26
  • Miran Klavž 22:41 12.februar 2014.

    Čisto manipuliranje s podatki NPZ.Glede na to da NPZ-ji ne vplivajo na nič jih tako vzamejo tudi otroci. Torej če se otroci odločijo da ne bodo resno pristopili k NPZ-ju in bodo zato rezultati slabi, to avtomatsko po zgornjem novinarskem ...prikaži več flancanju pomeni slabo šolo. O ubogi fijakarski slovenčki!!!

  • erikkk 22:36 12.februar 2014.

    s tem seznamom se prav vidi katere šole učiteljem talajo plače zastonj...bes je več kot razumljiv ...

  • mirac 21:13 12.februar 2014.

    es je, kad se začne kaj govoriti o šolstvu, spet se pojavi Štrukelj. NPZ res niso pravi pokazatelj znanja, ker v nekaterih šolah pišejo vsi učenci, v drugih samo taboljši. Ko vsi radi rečejo, NPZ za naprej niso pomembni. Vraga ...prikaži več niso. Če je vpis v srednjo šolo omejen, se lahko zgodi, da postane kriterij za sprejem tudi dosežek na NPZ. To se je že zgodilo na nekaterih srednjih šolah.