Slovenija
109 ogledov

Na Kaninu sonce, prvi smučarji in Pahor

pahor Žurnal24 main
Po skoraj štirih letih, odkar so zaradi okvare ustavili žičnico, so danes na Kaninu znova začeli smuko. Smučarske naprave je simbolno zagnal predsednik države Borut Pahor, ob njem pa je bil tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki mu gre po besedah bovškega župana Valterja Mlekuža velika zasluga, da je prišlo do odprtja.

"Kanin je beseda, ki smo jo na našem ministrstvu v zadnjih letih največkrat izgovarjali," je v nagovoru dejal Počivalšek in ob tem tudi nekoliko okrcal bovško občino zaradi dolgotrajne obnove. V prihodnje bo potrebno predvsem sodelovanje vseh, ki bodo upravljali s Kaninom in z njim tudi živeli, je še poudaril minister.

Predsednik države Pahor je v nagovoru poudaril predvsem lepe spomine, ki jih ima na kaninsko smučišče. Po njem pa se bo spustil ob kakšni drugi priložnosti, saj so ga obveznosti že vodile naprej.

Ganjenosti ob dogodku nista mogla skriti bovški župan Mlekuž in vodja občinske komisije za obnovo Kanina Danijel Krivec, saj so v obnovo vložili veliko truda, dela in tudi prostega časa.

Nad ponovnim odprtjem in obnovo smučišča na Kaninu so navdušeni tudi prvi smučarji, ki danes smučajo brezplačno. Tudi v prihodnjih dneh bo zaradi krajše proge ob pomanjkanju snega smučanje na Kaninu cenejše, vozovnica bo stala le 17 evrov.

Smučišče na Kaninu ni obratovalo od januarja 2013, ko je bila zaradi poškodbe zaustavljena krožno-kabinska žičnica. Junija tistega leta je v stečaj šla družba ATC Kanin, ki je upravljala smučišče.

Po več neuspešnih dražbah je julija lani naprave na Kaninu prevzela Občina Bovec, v korist katere sta se premoženju odpovedala upnika Hit in Heta Asset Resolution. Projekt sanacije smučišča je nato podprlo tudi gospodarsko ministrstvo, zagotovilo je 5,9 milijona evrov, od česar je bilo na voljo 3,8 milijona evrov iz evropskega sklada za regionalni razvoj.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • jozicamurn 00:59 25.december 2016.

    Sem mislila da bo tale snifarska lutkica pisala namesto Božičku pač erdoganu pa bi bilo veliko bolje za Slovenijo če bi tokrat pisal "Dedku Mrazu" mimo nato-a.

  • Harrison 07:11 24.december 2016.

    Vedno pa lepe slike skazijo s to prepotentno kreaturo!

  • blueone 00:35 24.december 2016.

    Se strinjam Zala te dva sta top