Slovenija
172 ogledov

Na KDD leži za 39 milijonov premoženja

tzkoper 18.09.2007, Evro, bankovci, denar, valuta, foto: Zeljko Stevanic Željko Stevanič
Na KDD je na ukinjenih registrskih računih še za 39 milijonov evrov premoženja. Kam bodo šle dividende od teh delnic?

Konec maja je bilo še skoraj 87 tisoč ukinjenih registrskih računov. Dividende iz delnic, ki še ležijo na KDD, lastniku ne bodo izplačane, če ne bo odprt trgovalnega računa, pa tudi potem bo moral poleg drugih stroškov plačati 5,60 evra nadomestila za naknadno izplačilo. 

"31. maja je bilo še 86.650 ukinjenih registrskih računov; stanje vrednostnih papirjev na teh računih je po ocenjeni vrednosti dosegalo dobrih 39 milijonov evrov," so pojasnili na KDD. Povprečno torej 450 evrov na vsakem ukinjenem računu. 

Kdo bo pobasal dividende

"Upravičenci do vrednostnih papirjev, ki so te pustili na ukinjenih registrskih računih, dividend ne bodo prejeli izplačanih, dokler svojih delnic ne prenesejo na račune pri članih KDD; za naknadno izplačilo dividend bo KDD v skladu drugim odstavkom 22. člena Pravil poslovanja zaračunala nadomestilo v višini 5,60 EUR. Nadomestilo, ki ga bo zaračunal član KDD, je odvisno od vsakega posameznega člana," so pojasnili na KDD. 

Če bodo dividende ostale neizplačane, ker delnice ležijo na začasnih računih, jih bo KDD po izteku zastaralnega roka vrnila delniški družbi, ki jih je izplačala, do takrat pa je denar na fiduciarnem računu KDD. 

Stroški niso (več) pod nadzorom

Tisti, ki niso storili ničesar, kot kaže ne bodo na boljšem, kot tisti, ki so pravočasno odprli trgovalni račun in že lani plačali stroške vodenja računa, saj jih poleg "kazni" za naknadno izplačilo dividend lahko čakajo še višji stroški prenosa. 

Medtem ko so bili stroški odpiranja trgovalnih računov opredeljeni v zakonu in celo omejeni z avtentično razlago zakona, prenosi z začasnih oziroma pomožnih računov na trgovalne niso bili nikoli zakonsko urejeni, ampak so stvar ponudnikov storitev, pravijo na ministrstvu za finance. 

Odprtje trgovalnega računa in prenos delnic nanj je možna do prenosa v sodni depozit. Govorilo se je sicer o možnosti, da bi delnice prenesli neposredno v demografski sklad, ki pa še ni ustanovljen, za to pa bi bilo potrebno tudi spremeniti zakon. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Ludvik Miholic 21:34 25.junij 2017.

    SPET VAS DRZAVA NATEGUJE KOT PRI MARIBORSKI BANKI SAMO JI VERJAMITE

  • pacioti 22:43 23.junij 2017.

    Dosti se piše zadnje čase okoli tega KDD,zna bit še zanimjivo...

  • pikijakob 17:39 23.junij 2017.

    ne bom si delal stroškov da bom dobil 20€ ven. Naj jih imajo in naj si obrišejo tazadnjo s tem papirjem ki je prišel od njih.