Slovenija
1881 ogledov

Na kopanje čez mejo

Anton Knez mediaspeed
Kopališča. V Avstriji “bolj urejena in cenejša”.

“Saj vidite, tukaj na kopališču je več kot polovica Slovencev. Prepriča nas urejenost kopališča in simbolična cena vstopnice,” nam je pojasnila Nada iz Maribora. Skupaj z družino se je enega izmed prejšnjih koncev tedna odločila za obisk avstrijskega kopališča Lučane (Leautschach), le nekaj kilometrov od slovenske meje.

V Avstriji dva evra ceneje

Cena vstopnice za celodnevno kopanje je v avstrijskem kopališču Lučane za odrasle tri, za otroke pa dva evra. Maribor premore le eno javno kopališče, in sicer Mariborski otok, ki že leta kliče po obnovi; lani je sicer dočakal le nekaj “lepotnih” popravkov. Sedanji upravitelj Športni objekti Maribor (ŠOM) sicer skrbi za urejenost in pripravlja najrazličnejše animacije, da bi pritegnil kopalce, vendar se marsikdo zaradi dotrajanosti za obisk tega kopališča ne odloči.

Cena celodnevne vstopnice znaša pet evrov, za otroke pa štiri. “Trudimo se po najboljših močeh. Obisk imamo veliko večji kot lani. Želimo si prenove, saj v takšnem stanju ne bomo mogli več dolgo obratovati,” je za Žurnal dejala Mihela Gostenčnik, vodja kopališč ŠOM. Dodala je, da lani in letos od Mestne občine Maribor za kopališče niso dobili niti evra, zato se morajo znajti sami. “V Avstriji kraj subvencionira vstopnice in skrbi za urejenost kopališč, pri nas pa tega ni,” še dodaja Gostenčnikova.

Komentarjev 1
  • literca 17:13 14.julij 2012.

    Potrebno je vedeti das so v Avstriji VSA kopališča in lepša in cenejša....Naprimer od Maribor najbljižaj so Letuš in Lipnica, ki je od Marioborskega otoka vsaj za 100 let boljše , lepše...enostavno ne razumem zakaj si ne gredo tega pogledat. ...prikaži več V lipnici so majhni bazeni ampak pazio zastojn imajo še : atletsko stezo, stadion, nogoimetna igrišča, vstopnica 4 eur, trava je ravna in lepo pokošena, okolica kot je nima niti Ptujsko kopališče....potem na Bledu če primerjaš Bled Facker see...tam smo šele mi zabiti...na Bledu te opalijo najprej za 8 eur parkirnine in 8 eur po osebi za kopanje..voda smrdi in bazeni so porušeni...katastrofa v glavnem...po tem greš par Km čez mejo....prideš na Facker see...parkirnine ni, parkiraš na velikem UREJENEM parkirišču, vstopnina 3 eure...hrana cenejša, plaža in objekti kot da si na morju...in mi se gremo turizem?Z Bledom..srmaki smo da ni večjih..ne verjamete? Avstrijsci brez morja pokasirajo več kot Hrvati z morjem...zakaj?Ker imajo stvari čiste in najlepš