Slovenija
24 ogledov

Na Krvavcu prekoračitev ozona

Krvavec Bralka
Na merilnem mestu Krvavec je koncentracija ozona danes ob 11. uri uri presegla opozorilno vrednost 180 mikrogramov na kubični meter.

Merilno mesto, ki je na nadmorski višini 1740 metrov, je glede meritev ozona locirano tako, da podatki veljajo za širšo okolico, pojasnjujejo na Agenciji RS za okolje (Arso). To pomeni, da so koncentracije ozona previsoke v višjih predelih zahodne in osrednje Slovenije. Koncentracija ozona na tej nadmorski višini se spreminja počasneje kot v dolini, zato lahko tako visoka koncentracija traja še več ur.

Vrednost je bila presežena tudi na merilnem mestu Otlica v Trnovskem gozdu. Najvišja osemurna vrednost koncentracije ozona za pretekli dan je bila  na Otlici 156 mikrogramov na kubični meter.

Na Arsu pravijo, da je glede na vremensko napoved moč pričakovati preseženo opozorilno vrednost koncentracije ozona še vse popoldne, v poznih večernih urah pa naj bi koncentracija padla. Tudi v nedeljo lahko pričakujemo preseganje opozorilne vrednosti, so dodali.

Ostanite v zaprtih prostorih

Visoke koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Poleg priporočila o izogibanju telesnim naporom, ki velja za vse, pa ljudem s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka Arso priporoča, da v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.