Slovenija
40 ogledov

Na letalo tudi s tekočinami

Adria Airways Žurnal24 main
Zaradi preizkusa tehnične opreme bodo potniki vse do 5. januarja 2012 v ročni prtljagi čez varnostno-kontrolno točko na letališču Jožeta Pučnika in na letalo lahko nesli tekočine tudi v embalaži, večji od 100 mililitrov.

Od 5. decembra dalje na letališču namreč poteka preizkus opreme za pregledovanje tekočin, ki naj bi aprila 2013 omogočala popolno odpravo prepovedi vnosa tekočin na letala. Prepovedi je botroval poskus terorističnega napada na čezoceanske lete z uporabo tekočega eksploziva, ki ga je oblastem v Veliki Britaniji uspelo preprečiti avgusta 2006. Na podlagi zbranih podatkov bo mogoče oceniti, v kolikšni meri je tovrstna oprema, ki naj bi jo pozneje uporabljali kot standardno opremo za pregledovanje tekočin, primerna za operativno uporabo.

Odgovorne zanimajo predvsem podatki o potrebnem času in sredstvih za pregled potnikov, ki v ročni prtljagi nosijo tekočino, število pregledanih in zavrnjenih ali nevarnih tekočin, število sproženih alarmov, izobraževanje zaposlenih in njihovo število, potrebno za izvajanje procesa pregledovanja, pa tudi odziv potnikov na sam postopek.

Ljubljansko letališče bo preizkusilo tri izdelke, ki omogočajo različne stopnje varnosti, v celi Evropi pa bo preizkušenih vsaj 20 različnih izdelkov. Posamezne naprave stanejo od 20 tisoč evrov dalje, za vzpostavitev celotnega sistema varnega pregledovanja tekočin pa bi na Brniku morali po prvih ocenah investirati okrog 200 tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.