Slovenija
17 ogledov

Na leto umre 125 tisoč Evropejcev

Cepljenje otrok proti hepatitisu B je uveljavljeno že nekaj let. Žurnal24 main
Ambulanta za anonimno in brezplačno testiranje na okužbi z virusoma hepatitisa B in C v Ljubljani deluje vsak ponedeljek med 12. in 14. uro.

Vsako leto zaradi bolezni, ki jih povzročajo virusi hepatitisa, umre vsaj 125 tisoč Evropejcev, po ocenah pa je v Evropi z virusoma hepatitisa B in C okuženih 23 milijonov ljudi. Gre za "tiha ubijalca", opozarjajo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana: "Problem kronične okužbe je, da se je zaradi dolgotrajne odsotnosti bolezenskih znakov večina okuženih sploh ne zaveda in je dostikrat odkrita naključno ali pa šele tedaj, ko je že prepozno." Hepatitisa sicer lahko povzročita raka na jetrih ali odpoved njihovega delovanja, če se okužba odkrije prepozno.

Cepite se ali testirajte

To se lahko prepreči s preventivnim cepljenjem proti hepatitisu B (cepiva proti hepatitisu C ni) in s testiranjem na morebitno okužbo z virusoma, saj je zdravljenje zelo uspešno, če se bolezen odkrije dovolj zgodaj, pravijo v UKC Ljubljana pred 28. julijem, svetovnim dnevom hepatitisa. Ocenjujejo, da je v Sloveniji en odstotek prebivalstva okužen s hepatitisom B in manj kot en odstotek s hepatitisom C. V zadnjih 15 letih so pozdravili več kot dve tretjini zdravljenih bolnikov, kar je po njihovih besedah primerljivo z drugimi državami Evropske unije. "Poglaviten problem pri nas in po svetu predstavlja neučinkovito prepoznavanje okuženih, saj se z visokim deležem neodkritih okuženih spopadajo v vseh evropskih državah", pravi Mojca Matičič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. V Sloveniji sicer ocenjujejo, da je v zdravniški oskrbi le okoli tri tisoč bolnikov s hepatitisom C, kar je slaba tretjina vseh okuženih.

Lani so zato med drugim na omenjeni kliniki odprli prvo ambulanto za anonimno in brezplačno testiranje na okužbi z virusoma hepatitisa B in C, ki deluje vsak ponedeljek med 12. in 14. uro. Vpeljali so tudi novo zdravljenje bolnikov s hepatitisom C, ki za dodatnih 25–30 odstotkov izboljša zdravljenje bolnikov, okuženih z genotipom 1, pri katerih je bilo do zdaj zdravljenje najmanj uspešno.

Okužba ob stiku z okuženo krvjo

Spomnimo, da lahko do okužbe s hepatitisom B pride ob stiku z okuženo krvjo oziroma drugimi telesnimi tekočinami. Akutna bolezen se kaže kot vnetje jeter, bruhanje, zlatenica in v redkih primerih sledi smrt. Hepatitis C pa se v prvi vrsti širi prek stika krvi z okuženo krvjo pri intravenskem jemanju mamil, pri slabo sterilizirani zdravstveni opremi in zelo redko tudi pri transfuzijah krvi. Ozdravi se od 50 do 80 odstotkov zdravljenih bolnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.