Slovenija
1972 ogledov

Na listi Levice tudi zvezda TV šova

Razno 02.03.14, Luka Mesec, iniciativa za demokraticni socializem, foto: Faceboo Facebook
Levica napoveduje podvojitev števila poslanskih mest

Kandidatno listo za junijske parlamentarne volitve je danes predstavila še zadnja od parlamentarnih strank, Levica. Poleg vseh njenih dosedanjih poslancev je na njej več javnosti znanih imen, število dosedanjih poslanskih mest pa želijo podvojiti. Predvolilni program so naslovili s sloganom Blaginja za vse, ne le za peščico.

Levica, ki je pred štirimi leti prvič kandidirala na volitvah v DZ kot koalicija strank in gibanj pod imenom Združena levica, pozneje pa se je večji del preoblikoval v stranko, po besedah njihove poslanke Violete Tomić uspešno zaključuje svoj prvi mandat. "Ves čas smo bili z eno nogo trdno zasidrani v poslanskih klopeh, z drugo nogo pa smo sodelovali s civilno družbo in skupaj smo dosegli ogromno," je prepričana. Pri tem je omenila zagotovitev brezplačnega toplega obroka 30.000 revnim osnovnošolskim otrokom in tudi nedavno zvišanje denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka za upokojence na 385 evrov.

85 kandidatov v 88 okrajih

Na junijskih parlamentarnih volitvah bo nastopilo 85 kandidatov Levice, ki bodo kandidirali v vseh 88 okrajih v Sloveniji. "V Levici gremo na volitve z okrepljeno ekipo, prepričani, da smo zmožni udejaniti naš cilj, ki je podvojitev trenutnega števila poslanskih mest," je dejal vodja sedaj petčlanske poslanske skupine Levica Luka Mesec. V DZ je bilo sicer pred štirimi leti na listi Združene levice izvoljenih šest poslancev, a je Matjaž Hanžek poslansko skupino zapustil.

Kandidati Slovenija Znani obrazi, ki bodo nastopili na volitvah

Podvojitev števila poslancev po Meščevih besedah ni sama sebi namen, ampak je njen namen, da lahko uresničujejo svoj program s sloganom Blaginja za vse, ne le za peščico. Med prednostne teme postavljajo "odpravo revščine, pravične pokojnine, začetek resnega stanovanjskega programa, preusmeritev investicije 1,2 milijarde evrov iz nabave orožja v znanost, kulturo in razvoj", je pojasnil Mesec in poudaril, da želijo v vseh pogledih postaviti človeka in okolje pred interese kapitala. "V naslednjem mandatu nas lahko pričakujete močnejše, enotnejše in v okrepljenem številu," je še dodal.

Poleg Mesca in Tomićeve bodo junija znova kandidirali tudi poslanci Matej T. Vatovec, Miha Kordiš in Franc Trček. Prav tako bo na listi Levice nastopil nekdanji poslanec iz vrst LDS Aleš Gulič.

Združena levica | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Ker je po besedah Tomićeve Levica edina politična sila, ki dosledno spoštuje svoje predvolilne zaveze in je glas tistih, ki do zdaj niso imeli svojega glasu, pa se jim je pridružilo tudi "kar nekaj predstavnikov civilne družbe".

Kdo so še kandidati?

Tako bodo na volitvah med javnosti bolj znanimi imeni nastopili nekdanji izvršni sekretar pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Goran Lukić, nekdanji sekretar ZSSS in nekdanji predsednik sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) Milan Utroša, pevka in igralka ter tudi aktivistka in predsednica gibanja TRS Lara Jankovič, ustanovitelj in predsednik Dobrodelnega društva Petka za nasmeh Milan Jakopovič, pisateljica in aktivistka za pravice LGBT Nataša Sukič ter kuharica in nekdanja žirantka kuharskega šova Alma Rekić. Na listi je prav tako tudi umetnik in aktivist za pravičnejšo družbo Janez Janša, ki se bo v grosupeljskem okraju pomeril s predsednikom SDS Janezom Janšo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 14:33 29.april 2018.

    Upokojenci naj se zavedajo, da jim SDS ne bo dvignil pokojnin, ker jih skrbi samo za svojo rit, za razliko od levice, ki se ji gre, da bo blaginja za vse!

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 10:45 29.april 2018.

    Bojo pa kuhal,če že vladal ne bojo?

  • matermila 06:41 29.april 2018.

    Spet ena leva finta levih(JJ proti JJ).Zmanjkuje jim idej.Sprašujem se,kdaj bojo spet izvlekli kako ovadbo.Verjetno tik pred volitvami.