Slovenija
881 ogledov

"Na metadonu sem bil osem let"

Narkomani Reuters
Zdravljenje. Odvisniki se z metadonom zdravijo več let; lani je zdravljenje stalo 2,7 milijona evrov. Selitev. Metadonsko ambulanto z Metelkove prikrito začasno selijo poleg vrtca in šole.

"Zdravljenje z metadonom zame ni bila prava pot. To je potuha, odvisniško življenje pa se nadaljuje," pravi nekdanji odvisnik Brane, ki je "čist" že osem let, sedem let pa pomaga drugim odvisnikom v okviru Zavoda Pelikan in v komunah po Sloveniji. Dodaja, da je proti načinu, kako se metadon uporablja: "Metadon bi odvisniku dal za en teden, da heroinska kriza mine in da se metadona ne navadi, potem pa mora nujno na zdravljenje. Nesmiselno se mi zdi, da tako kot jaz osem let hodiš po metadon in se prepiraš, da ti znižajo odmerek, večji odmerek pa ti dajo brez težav."

Lani so v vzdrževalnih programih zdravili več kot 3.400 odvisnikov od trdih drog, z metadonom več kot 2.200. Za dolgoročno vzdrževalno zdravljenje se ob metadonu od leta 2005 uporabljata tudi buprenorfin in morfin s podaljšanim sproščanjem. Zanje je lani iz zdravstvene blagajne šlo 2,7 milijona evrov, predlani 2,9 milijona.

Metadon učinkovitejši

V Sloveniji sicer deluje 18 centrov za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti, ki so usmerjeni v dolgoročno vzdrževalno zdravljenje in zmanjševanje odvisnosti od heroina. Strokovnjaki ocenjujejo, da je tak način učinkovitejši, ker je zasvojenost z metadonom bolj obvladljiva ter zmanjšuje tveganja za smrt zaradi prevelikega odmerka, prenos virusa HIV, hepatitisa B in C in kriminalna dejanja. Dodajajo, da je od 80 do 90 odstotkov pacientov, ki so bili vključeni v vzdrževalno substitucijsko zdravljenje, zmanjšalo uporabo heroina, to pa je uspelo le tretjini pacientom, ki so se zdravili z abstinenco.

Zlorabljajo ga

Brane ob tem opozarja na zlorabo metadona: "Tudi sam nisem hodil po metadon, da bi se ozdravil, ampak da bi bil zadet. Tako in tako sem ob metadonu jemal še druge droge. To počne 90 odstotkov odvisnikov." Da se je zlorabam težko izogniti, priznavajo tudi v centrih, kjer ugotavljajo, da veliko odvisnikov poskuša dobiti dvojno zdravilo, tako da ga iščejo v več centrih ali pa prodajajo predpisana zdravila. Ta mesec so na primer kranjski policisti ujeli 48-letnika pri preprodaji metadona, ki ga je dobil v programu zdravljenja odvisnosti.

Selili jih bodo v sosesko

Preprodaj in drugih težav z odvisniki, ki se zdravijo z metadonom, se bojijo tudi v Savskem naselju, kamor naj bi sredi decembra preselili metadonsko ambulanto z Metelkove. V ljubljanskem zdravstvenem domu (ZD) zatrjujejo, da bo selitev le začasna zaradi prenove prostorov v centru mesta. O tem sicer uradno niso obvestili ne javnosti ne bližnjih stanovalcev. Te odločitve ne želijo komentirati niti na Mestni občini Ljubljana, ki je ustanoviteljica ZD, češ da o tem zavod odloča sam, brez njihovega soglasja. Brane pa opozarja, da bo težavno, če bodo metadonsko ambulanto preselili blizu vrtca in šole: "Pri metadonskih ambulantah ni tako, da odvisniki le pridejo in spijejo svoj metadon, ampak tam tudi preprodajajo drogo in za sabo puščajo igle."

 

Komentarjev 7
  • Žurnalček 09:26 20.november 2013.

    Kazen za posest več kot 2g droge - smrt z obešanjem. Problem rešen !

  • Stolp 09:16 20.november 2013.

    Pač ne berem samo Mladine, Dela, 24 ur in Žurnala ampak še kaj drugega. To je bila znana stvar, ki se je pred desetimi leti potiho govorila.

  • privat 08:52 20.november 2013.

    rešitev je preprečiti dostavo drog v Slovenijo in zapirati dostavljalce ,ki so kakor opažam v domačem kraju cigani oz romi ...tem pa župan ali občina gradi hiše z eu denarjem in celo vse opremi..Policija pa resnično ne ukrepa zaradi ...?? ...prikaži več višjih komand..!! reda tukaj ne bo nikoli..