Slovenija
13 ogledov

Na mizi čakajo milijarde

Železnica Andrej Leban
Čez dobra dva tedna se izreče rok za prijavo projektov na razpis za več kot 300 milijard evropskih sredstev, s katerimi želi Evropska komisija zagnati evropsko gospodarstvo. Slovenija želi iz bruseljske malhe dobiti denar za gradnjo drugega tira.

O finančni konstrukciji gradnje drugega tira bodo danes razpravljali šefi koalicijskih strank. Že 26. februarja se namreč izteče rok za prijavo na razpis za evropska sredstva iz instrumenta za povezovanje Evrope (CEF), prek katerega bi Slovenija lahko dobila del denarja za izvedbo tega infrastrukturnega projekta. Njegova ocenjena vrednost je sicer skoraj 1,4 milijarde evrov.

Vse je odvisno od dobro pripravljene dokumentacije

Projekt, ki velja za ključen dejavnik nadaljnjega razvoja Luke Koper, je tudi visoko na seznamu potencialnih projektov, s katerimi bi se Slovenija lahko potegovala za zasebne investicije v okviru tako imenovanega naložbenega načrta za Evropo.

A za uspeh teh prizadevanj je treba imeti dobro pripravljeno dokumentacijo in realno finančno konstrukcijo. Posebna delovna skupine na ministrstvu za infrastrukturo že nekaj tednov išče rešitve, v kratkem pa naj bi njihove predloge obravnavala tudi vlada.

Se maje stolček infrastrukturnemu ministru?

V medijih so se zadnje dni pojavljale informacije, da naj bi se zaradi še vedno negotove usode investicije, katere priprava se vleče že vrsto let, majal stolček infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča.

V koaliciji to zanikajo in mu zagotavljajo podporo, a pritiski na vlado, da projekt vendarle premakne bliže uresničitvi, so vse večji, nezadovoljstvo ob neuspehu pa bi bilo glasno.

Komentarjev 7
  • crvit 09:40 10.februar 2015.

    Ma ja de pa če dobimo del tega denarja bo pošel ker bodo gospodje v kravatah pokradli vse kar se pokrast da minister naj odstopi vse pa naj prevzame prometno miniserstvo aja tud ne more ker gospod nima pojma o ...prikaži več prometu.Skratka ne jemlite denarja ker ga mi državljani ne bomo vračali.

  • jons 12:16 09.februar 2015.

    Tudi če bo projekt dobro pripravljen, strokovno izpeljan in bomo dobili del sredstev iz EU, bodo začeli krasti kot srake in na koncu bo zaradi tega dejstva potrebno vračati denar EU. Kaznovani za to bomo pa spet navadni ...prikaži več državljani. Ne vem ali si upa kdo od novinarjev narediti raziskavo v koliko projektih je bilo potrebno pridobljena sredstva vračati? Se bojim, da bi bil odstotek zelo velik.

  • Avatar čavez
    čavez 11:57 09.februar 2015.

    Drugega tira ne bo milijarde bodo pa pokradli, znana 25 letna praksa Slovenske vlade.