Slovenija
135 ogledov

Na Morsu ob ministru še sekretar iz NSi

Aleš Hojs Benjamin Kovač
Aktivni član NSi bo prevzel mesto državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo, ki ga je prevzel minister, ki je sicer član izvršilnega odbora stranke NSi. Vlada je poleg omenjenega sekretarja imenovala še šest novih državnih sekretarjev.

Vlada je na današnji seji imenovala sedem novih državnih sekretarjev na posameznih ministrstvih. Državna sekretarja na ministrstvu za finance sta postala Dejan Krušec in Aleš Živkovič, za notranje zadeve Robert Marolt, za izobraževanje Mojca Škrinjar, za zdravje Brigita Čokl, za kmetijstvo Branko Ravnik, za obrambo pa Peter Stavanja.

Sekretar na Morsu aktivni član NSi

Novi državni sekretar na obrambnem ministrstvu je po navedbah stranke Nova Slovenija (NSi) aktiven član NSi, bil pa je tudi občinski svetnik občine Logatec ter član občinskega odbora. Kot pojasnjujejo v stranki, aktivno sodeluje v strokovnem odboru NSi za obrambo in je tudi soavtor obrambnega volilnega programa NSi.

Stavanja je sicer diplomant elektrotehnike, v preteklosti pa je bil med drugim glavni direktor podjetja Energetika Ljubljana, več let pa je bil zaposlen v državni upravi. Med letoma 2007 in 2011 je bil po navedbah na spletni strani stranke NSi zaposlen v Direktoratu za logistiko Ministrstva za obrambo, v katerem je bil v vodstvu direktorata, med drugim je bil tudi direktor Urada za opremljanje Slovenske vojske ter predsednik medresorske komisije za razpise zveze Nato.

Kot je v letu 2008 poročala revija Reporter, je Dragan Bavčar v zvezi s pogajanji o nakupih oklepnikov Patria povedal, da je Peter Stavanja vodil posebno skupino za protidobave in koristi slovenskega gospodarstva.

Na financah dva nova državna sekretarja

Na ministrstvu za finance sta državna sekretarja postala Aleš Živkovič in Dejan Krušec. Slednji je bil zadnja leta zaposlen v Evropski centralni banki, kjer je sodeloval pri projektih sanacije prestrukturiranja bank v državah, kot so Grčija, Portugalska in Irska. Živkovič je bil doslej po besedah ministra za finance Janeza Šušteršiča eden glavnih strokovnjakov za financiranje zdravstva, pokrival pa bo celoten proračunski del ministrstva.

Na notranjem ministrstvu pričakovano: Marolt

Na ministrstvu za notranje zadeve je državni sekretar postal Robert Marolt, ki je bil v prvi vladi Janeza Janše državni sekretar na pravosodnem ministrstvu.

Vlada je za državno sekretarko na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport imenovala Mojco Škrinjar, ki je bila v mandatu prejšnje Janševe vlade direktorica direktorata za vrtce in osnovno šolo na ministrstvu za šolstvo.

Na ministrstvu za zdravje je državna sekretarka postala Brigita Čokl, ki je doslej opravljala vodstvena dela na področju financ in računovodstva.

Branko Ravnik pa je bil imenovan za državnega sekretarja na ministrstvu za kmetijstvo in okolje. Doslej je opravljal funkcijo generalnega direktorja direktorata za kmetijstvo.

Imenovali še več novih kadrov – za zdaj vršilci dolžnosti

Vlada je na današnji seji imenovala tudi nekaj vršilcev dolžnosti generalnih sekretarjev in direktorjev direktoratov na ministrstvih. Aleš Vehar je postal v. d. generalnega sekretarja na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, s te funkcije pa je vlada razrešila Miloša Senčurja. Tomaža Kunstlja je vlada imenovala za vršilca dolžnosti generalnega sekretarja na ministrstvu za zunanje zadeve. Uroš Prikl je postal v. d. generalnega sekretarja na ministrstvu za zdravje.

Dragoljuba Benčina je postala v. d. generalnega direktorja direktorata za globalne zadeve in politično multilateralo na ministrstvu za zunanje zadeve.

Na ministrstvu za infrastrukturo in prostor je vlada razrešila Janeza Kopača s položaja generalnega direktorja direktorata za energijo, za vršilca dolžnosti pa imenovala Julijana Fortunata.

Za v. d. generalne direktorice direktorata za sistem davčnih, carinskih in drugih javnih prihodkov na ministrstvu za finance je bila imenovana Tamara Prezelj, vlada pa je s te funkcije razrešila Alenko Kovač Arh. Za v. d. direktorja direktorata za proračun je bil imenovan Bojan Pogačar.

Vlada je s položaja generalnega direktorja direktorata za kmetijstvo na ministrstvu za kmetijstvo in okolje razrešila Branka Ravnika in za vršilko dolžnosti imenovala Martino Bavec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.