Slovenija
39 ogledov

Na naravnem ledu ni varno

Račje jezero Iztok Golob
Ljubitelji drsanja prišli na svoj račun. Obala brez vode iz domačih pip.

Blejsko jezero je vsak dan bolj prekrito z ledom. Najdrznejše drsalce je mogoče videti v Veliki Zaki, vendar odgovorni svetujejo skrajno previdnost. “Ni dovolj zamrznjeno, da bi bilo varno. Obiskovalcem ne priporočamo, da gredo na jezero,” svarijo pri turističnoinformacijskem centru.

Ljubitelji naravnega drsanja že dlje obiskujejo Račje jezero v Udin borštu pri Naklem, drsalce je mogoče videti tudi na Čukovem bajerju na Bobovku pri Kranju.

“Zmrznjeni” labodi

O nevsakdanjem mrazu priča klic zaskrbljene bralke iz Maribora. “Labodi so na Dravi kar zmrznili,” pravi. Aleš Ciringer, poveljnik mariborskih poklicnih gasilcev, miri, da vsak negiben labod še ne pomeni, da je z njim kaj narobe. “Če je žival zdrava, se tako odziva na mraz. Bolje jo je pustiti na miru kot pa prestrašiti,” razlaga.

Menjajo vodomere

O težavah zaradi mraza poročajo tudi z Obale. “Samo konec tedna smo prejeli več kot 200 klicev odjemalcev, ki so zaradi zamrznitve vodomera ostali brez vode na domači pipi, opravili pa smo več kot sto izrednih zamenjav, ki so zelo zamudne, saj je treba ob tem odmrzniti tudi vso pripadajočo garnituro,” pravi Sara Krbavčič z Rižanskega vodovoda, ki s pitno vodo oskrbuje Obalo. Sicer pa opažajo, da številni vodomerni jaški niso ustrezno ali zadostno 
toplotno zaščiteni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.