Slovenija
34 ogledov

Na nižjih smučiščih klavrno

sedežnica vlečnica Kranjska Gora počitnice Anže Petkovšek Fotografija je simbolična.
Mila zima. Na smučiščih obratuje le del naprav, nekatera so celo zaprli.

“Tako dolgo, kot se mila zima vleče zdaj, se še ni. Pred tremi oziroma štirimi leti je bil december zelo deževen, a je bil vsaj en val, ko smo lahko zasneževali in se je vse uredilo. Česa takega, kot kaže zdaj, ko je napovedano, da bo še deževalo in da se bo meja sneženja dvignila celo nad 3.000 metrov, pa ne pomnimo,” je dejal direktor Hotela Cerkno Vasilij Sedej. Poleg Cerkna se s pomanjkanjem snega spoprijemajo Kranjska Gora, Stari vrh, Celjska koča, Mariborsko Pohorje in druga nizko ležeča smučišča pri nas.

Rešil bi jih en teden mraza

Smučišče v Cerknem so morali v petek zaradi pomanjkanja snega in visokih temperatur zapreti, prej pa sta obratovali dve od sedmih naprav. December je tako prinesel izgubo. “Če smučišče vsaj polovico meseca polno obratuje, ni izgube, letos pa smo decembra imeli dobrih deset obratovalnih dni, a nikoli v celoti,” je razkril Sedej. Zasedenost hotelov pa je bila v zadnjem mesecu okoli 30-odstotna, kar je skoraj trikrat manj, kot je ta ob ugodnih razmerah v tem času. Kot je dodal Sedej, je vse, kar potrebujejo za nemoteno obratovanje vseh naprav, en teden nizkih temperatur: “Mi smo v nizkem startu. Vse zasneževalne naprave so pripravljene.”

Sezona še ni zapečatena

Na Starem vrhu so v tej sezoni za zdaj imeli 19 obratovalnih dni, a je bila odprta le osrednja proga. Za zdaj se ne bojijo, da ne bi dosegli načrtovanih 60 smučarskih dni. “Sezona je še rešljiva, še daleč od tega, da bi bila zapečatena. Če bi bilo še ta mesec mrzlo oziroma bi snežilo, ne bi bilo nobene katastrofe. Tudi prejšnji dve sezoni je bil za božič dež in polovico počitnic nismo obratovali,” je pojasnil Matic Terkaj s smučišča Stari vrh.

Tudi smučišče v Kranjski Gori to sezono še ni obratovalo v celoti. “V preteklih letih smo sezono začeli z veliko več napravami kot letos – ob dobrih sezonah tudi z vsemi žičnicami. Ob koncu decembra je bilo načeloma odprto že celotno smučišče, letos pa je veliko slabše,” so dejali v RTC Žičnice, Kranjska Gora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.