Slovenija
149 ogledov

Na operacijo čaka 673 bolnikov, ki ne dobijo niti datuma operacije

zdravstvo Saša Despot
Prenova operacijskih dvoran na poškodbenem oddelku UKC, ki so jih zaprli pred enim letom, se ni niti začela.

Po tem, ko so novembra lani na travmatološkem oddelku UKC Ljubljana zaradi dotrajanosti zaprli tri operacijske dvorane, (pred tem so zaprli še dve operacijski dvorani v Bonišnici dr. Petra Držaja), se je na čakalnem seznamu nabralo že 673 bolnikov, ki bi potrebovali operacijo pa ne vedo niti, kdaj bodo operirani. "Ob vpisu v čakalni seznam so bili obveščeni glede situacije z operacijskimi dvoranami. Prenaročali jih nismo, operirani so bili samo nujni po odločitvi zdravnika. Z dopisom so pozvani, da lahko poseg opravijo kjerkoli drugje po Sloveniji, povratnih informacij skoraj ni,"  pojasnjujejo  na UKC Ljubljana.

Gre za operacije kolena, kolka, ramena in hrbtenice, slabo zaraščenih in nezaraščenih zlomov, operativno zdravljenje posledic poškodb in odstranjevanje kovinskih vsadkov.

Na vrsti morda čez eno leto

"Od novembra letos so na UKC Ljubljana odpovedani vsi elektivni posegi, to so operativni posegi, ki se ne uvrščajo med nujne operacije," so sporočili enemu od bolnikov, ki ima strgane križne vezi in mu neradno povedali,  da bo morda na vrsti čez leto dni. 

Spremembe v razpisu

Januarja sta tako je strokovni direktor UKC Ljubljana Sergej Hojker kot predstojnik travmatolojige Matej Cimerman izrazila upanje, da bo prenova dvoran stekla hitro in da bodo v dvoran lahko začeli delati že čez nekaj mesecev. To se ni zgodilo."Prenova dvoran se niti ni začela, ker so se spreminjali elementi javnega razpisa. Po prvotni zamisli naj bi šli v prenovo vseh treh dvoran naenkrat. Zaradi omejenih sredstev smo se odločili za fazni pristop, kjer bi v prvi fazi obnovili dve v drugi pa še tretjo. Na teh osnovah je pripravljena projektna dokumentacija, ki je podlaga za razpis," pojasnjujejo na UKC.

Delujeta le dve dvorani, zaprte pa  pred ali med zimo, ko se število poškod bistveno poveča, ne bodo prenovljene.

Gradnja nove urgence še vedno v prihodnosti

Zaradi odpovedi je doslej odpadlo 210 posegov. Odstranjevanja kovinskih vsadkov ne opravljajo od novembra lani.  "Razen v primeru, da je poseg nujen, kar odloči zdravnik v ambulanti," pravijo na UKC. Opravljajo urgentne posege in posege, ki so nujni po operaciji ter bolnike, ki se jim med čakanjem stanje bistveno poslabša. "V primeru poslabšanja zdravstvenega stanja ali neznosnih bolečin bolnike operiramo urgentno."

"Potrebno je poudariti, da je UKCL pričakoval, da bodo nove operacijske dvorane zgrajene v okviru projekta nove Urgence (DTS), kjer bi po načrtih od leta 2012 že morale delovati štiri nove dvorane. V tem primeru obnova operacijskih dvoran na stari travmi ne bi bila potrebna,"  opozarjajo na UKC. Nova urgenca bi morala biti po načrtih ministrstva za zdravje zgrajena že pred dvema letoma, vendar se gradnja še vedno odmika v prihodnost. 

Finance ne zadoščajo niti za zdravljenje

Na UKC opozarjajo tudi na hudo pomanjkanje finančnih sredstev. "Zaradi omejenih finančnih sredstev moramo delovati skrajno racionalno in v skladu z razpoložljivimi finančnimi sredstvi, ki ne zadoščajo niti za zdravljenje bolnikov. Nestrpno pričakujemo dokončanje nove Urgence (DTS), s čimer bi med drugim rešili tudi vse morebitne  zagate v zvezi z izvajanjem najtežjih operacij."

Komentarjev 2
  • Ferluci 15:45 04.december 2014.

    V SLO so takšni in podobni pojavi popolnoma samoumevni, zato niti ne zaslužijo posebne pozornosti v medijih.

  • valerijakregar 14:55 04.december 2014.

    bravo. zahvalite se vrhuncu in zemljariću, ki pri njem nikoli ne trka, temveć kar vstopa !no, denarja ki vam ga odvajajo od plač, pa nikdar ne pozabijo odvesti !!!