Slovenija
2685 ogledov

Na pitje piva vplival tudi covid-19

Pivovarna Laško Pivovarna Laško
Epidemija je močno vplivala na lanski dobiček Pivovarne Laško Union.

Lani se je količinska prodaja piva Pivovarne Laško Union na domačem trgu zmanjšala za 9,6 odstotka. "Na padec prodaje je imela največji vpliv epidemija, ki je med drugim prinesla večmesečno zaprtje gostinskih obratov ter visok upad turističnih dejavnosti," so v družbi pojasnili v poročilu o lanskem poslovanju, objavljenem na spletnih straneh Ajpesa.

Pivovarna Laško Union je v letu 2020 ustvarila 145,6 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je za 6,9 odstotka manj kot leta 2019. Na padec je vplivala epidemija covida-19. Čisti dobiček se je znižal za 31,5 odstotka na 16,7 milijona evrov.

Spremenjene navade kupcev so vplivale tudi na kategorijo vod in sadnih pijač, kjer se je delo ter šolanje od doma in skrbnejše načrtovanje nakupov poznalo predvsem pri zmanjšani prodaji 0,3- in 0,5-litrskih pakiranj.

V letu 2020 je tako pomembnejšo vlogo igrala spletna platforma Rundasekunda, ki je še posebej v času popolnega zaprtja nudila dostavo piva in ostalih pijač potrošnikom na dom. "To se je odražalo tudi v močno pozitivnem trendu prodanih količin preko spletne platforme," so zapisali.

Covid in lokal Protizakonito? Svet Lokal, ki ne streže cepljenim

Na tujih trgih je Pivovarna Laško Union lani v primerjavi z letom 2019 dosegla 11,8-odstotno rast količinske prodaje piva. Delež čistih prihodkov od prodaje, ustvarjenih na tujih trgih v letu 2020, je znašal 32 odstotkov. Količinska rast prodaje je v večini izhajala iz poslovanja z družbami v skupini Heineken, ki je lastnik pivovarne od leta 2016. Največ artiklov je bilo izvoženih v države zahodnega Balkana, Italijo ter Avstrijo.

V letošnjem letu so za najpomembnejši dogodek izpostavili ponovno postopno odpiranje lokalov, restavracij, hotelov in ostalih gostinskih lokalov, ki so bili od jeseni 2020 zaradi protikoronskih ukrepov zaprti. "Tako se od aprila naprej prodaja preko prodajnega kanala hoteli, restavracije in catering ponovno postopno oživlja," so še zapisali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Leona_Carroll 10:12 12.avgust 2021.

    Google plačuje dober dohodek od doma od 4600 do 6200 evrov na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦