Slovenija
29 ogledov

Na ples s socialnim skladom

maturantski ples Gregor Katič
Stroški. Zaradi krize jih gre na maturantske plese vse manj. Več odpovedi je na poklicnih šolah kot na gimnazijah.

Finančno breme. "Starši le s težavo priznajo, da otroku ne morejo privoščiti maturantskega plesa. Letos jih je na naši šoli veliko takih, ki zaradi finančne krize ne gredo na ples," je pojasnil Bojan Urbanč, predsednik sveta staršev Srednje trgovske šole Maribor, in dodal, da v nekaterih razredih niti polovica dijakov ne bo šla na ples.

Zaradi denarja si premislijo

"Starši so plačali 300 evrov za obleko, 150 za čevlje, okoli 50 za frizerja, 20 za ličenje, 30 za manikiro in nekaj več kot 40 evrov za dodatke," je stroške maturantskega plesa naštela dijakinja Anja z ene od mariborskih srednjih šol. Poleg tega je treba prišteti od 44 do 50 evrov na osebo za vstopnico za maturantski večer, ki vključuje hrano in pijačo.

"To so visoki zneski za družine in marsikdo tega ne zmore. Najprej se otroci prijavijo, da bodo šli na ples, potem pa si marsikdo tudi iz finančnih razlogov premisli. Obisk maturantskega plesa na naši šoli že nekaj let upada. Številni si v krizi, zlasti če so brez službe, takšnega dogodka preprosto ne morejo privoščiti," je povedala Vesna Grgan iz Srednje šole za prehrano in živilstvo Maribor.

Tudi Darko Romih, pomočnik ravnatelja Srednje elektro-računalniške šole Maribor, je povedal, da je bilo na letošnjem plesu manj dijakov kot prejšnja leta.

V Ljubljani ni take krize

"Redki posamezniki se odločijo, da ne gredo na ples. Razlogi niso nujno povezani z denarjem, čeprav je ta vedno predstavljal težavo," je povedal Ciril Dominko, ravnatelj Gimnazije Bežigrad. Drugačne izkušnje ima Marjeta Smole, ravnateljica Srednje šole za gostinstvo in turizem v Ljubljani: "Vedno se del dijakov odloči, da na maturantski ples ne gredo. Imamo razrede, v katerih bodo šli vsi dijaki, in take, v katerih se jih bo od 25 maturantskega plesa udeležilo le šest. To se razlikuje med oddelki in generacijami. Je pa res, da tudi finančne težave v zadnjih letih vplivajo na odločitev." Dodala je, da je težava tudi v tem, ker nekateri želijo, da je maturantski ples spektakel, ki stane, drugi pa, da bi bilo intimnejše praznovanje.

Ruski bife ali dunajski

Rudi Kocbek, direktor Plesne šole Pingi, ki je največji organizator maturantskih plesov v Mariboru, je prepričan, da vstopnice za ples niso predrage in da si jih Mariborčani lahko privoščijo. Cena vstopnice, v katero so všteti hrana, pijača, živa glasba, videoposnetek in fotografije dogodka ter rože, je 46 evrov, dijak pa plača še 35 evrov za plesni tečaj. Konec tedna so priredili ples za II. gimnazijo Maribor, na katerem ni bilo dosti manj prijavljenih kot prejšnja leta. "Res pa je, da je na gimnazijah višji standard kot na drugih poklicnih šolah," je dejal Kocbek. Ivan Lorenčič, ravnatelj II. gimnazije Maribor, pa je prepričan, da bi bila lahko vstopnica za 20 evrov na osebo cenejša, "vendar potem ne bi jedli rakcev v ruskem bifeju, ampak dunajski zrezek in pomfrit. Odločitev, da imamo tak ples, je skupna. Morda bi bilo treba glede na čase razmisliti tudi o cenejših ponudbah. Za zdaj starši niso dali pobude."

Komentarjev 3
  • Alena 14:17 19.marec 2012.

    sicer pa ni potrebno za obleko dajati 300 eur in 150 za čevlje....mi smo za obleko po meri plačali 150 eur in bo uporabna še za druge priložnosti, čevlji 60 eur, tudi za druge priložnosti, frizura in make up doma, ...prikaži več dodatkov pa imamo že itak dovolj; res pa je, da je večerja malo preterana, in ni potrebe, da vabijo razne Valiče, Zrnece in ostale ponavljajoče stad up komike...............

  • Alena 14:13 19.marec 2012.

    no ja, tole pa je malce za lase privlečeno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • mia 10:33 19.marec 2012.

    gimnazije obiskujejo otroci blj izobraženih in sorazmerno bolje situiranih staršev.